Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Космическа епоха". Д-р Джелани, който раздели сиамски близнаци с помощта на виртуална реалност


Д-р Нур ул Оуасе Джелани е двигател на големия успех за медицината
Д-р Нур ул Оуасе Джелани е двигател на големия успех за медицината

7 операции за 27 часа и почти 100 души медицински персонал. Това е било нужно, за да бъде извършена уникална операция за разделянето на близнаци със съединени глави и преплетени мозъци, с помощта на виртуална реалност.

Пациентите са 3-годишните бразилчета Бернардо и Артур Лима, а успехът на такава операция досега се считаше за невъзможен. Те бяха оперирани в Рио де Жанейро под ръководството на болница "Грейт Ормонд Стрийт" в Лондон.

Международните медицински екипи са прекарали месеци в разработването на 3D модели на мозъците на децата, използвайки техни проекции във виртуалната реалност, базирани на компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Родителите с близначетата преди да бъдат разделени
Родителите с близначетата преди да бъдат разделени

"Това беше една от най-сложните операции за раздeляне на близнаци, извършвани някога", съобщиха от британската благотворителна организация, която я финансира - Gemini Untwined.

Тя е основана през 2018 г. от хирурга Нур ул Оуасе Джелани, който е двигател на този огромен успех за медицината. Това е шестата подобна интервенция, след като преди това той е оперирал близнаци от Пакистан, Судан, Израел и Турция.

"Това беше нещо от космическата епоха. В някои отношения тези операции се смятат за най-трудните и да се направи това във виртуална реалност беше просто нещо като човек да стъпи на Марс", каза д-р Джелани в изявление пред британските медии.

Той добави, че за първи път хирурзи от различни държави със слушалки са оперирали заедно в една и съща виртуална стая.

"Това е просто прекрасно. Наистина е чудесно да можеш да видиш анатомията и да направиш операцията, преди да изложиш децата на какъвто и да било риск", каза още хирургът.

Операцията е била усложнена от белег, останал от предишен опит момчетата да бъдат разделени. Това са и най-възрастните краниопагични близнаци - със слят мозък, които са разделяни досега.

Преди се смяташе, че оптималната възраст за подобна интервенция е до 1 г. Затова и операцията е довела до усложнения. Всъщност тя е извършена още през юни, но беше съобщена едва сега, тъй като медиците са били съсретодочени изцяло в това да спасят братчетата.

Според статистиката при едно на всеки 60 000 раждания на се появяват сиамски близнаци, като само 5% от тях са краниопагични.

Д-р Джелани добави още, че е бил "абсолютно разбит" след 27-часовата операция, при която е направил само четири почивки от 15 минути за храна и вода, но е било "страхотно" да види как семейството се чувства след това.

Когато децата са изведени от операцията, ги посрещат емоционални възгласи и аплодисменти не само от родителите, но и от целия персонал на болницата.

Д-р Джелани е ръководил процедурата заедно с д-р Габриел Муфаредж - началник на педиатричната хирургия в Instituto Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer в Бразилия. Д-р Муфаредж каза, че болницата, в която работи, се е грижила за момчетата от две години и половина.

„Откакто родителите на момчетата дойдоха от дома си в района на Рорайма в Рио, за да потърсят нашата помощ, те станаха част от нашето семейство тук. Радваме се, че операцията премина толкова добре. Това е променяща живота операция, беше най-сложната в Латинска Америка, извършвана досега", каза лекарят.

Муфаредж добави, че както става с всички сиамски близнаци след разделянето, и при Бернардо и Артур кръвното налягане и сърдечният ритъм са скочили "до небето", докато не са се събрали отново, четири дни по-късно, и са докоснали ръцете си.

Днес Бернардо и Артур се възстановяват добре в болницата, като ще трябва да преминат през шестмесечна рехабилитация преди да бъдат изписани. Досега те никога не са сядали, пълзели или ходили.

Майката и бащата са щастливи да видят децата си най-после разделени
Майката и бащата са щастливи да видят децата си най-после разделени

"Те обаче най-накрая можаха да се видят лице в лице и да се хванат за ръце и очакват с нетърпение скоро да отпразнуват четвъртия си рожден ден заедно с родителите си Адриели и Антонио Лима ", казаха от Gemini Untwined.

XS
SM
MD
LG