Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът отстрани Спецов от НАП. Той твърди, че причините са политически


Румен Спецов
Румен Спецов

Служебното правителство е освободило Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) заради неизпълнение на задълженията, съобщи правителствената пресслужба в петък.

По думите на Румен Спецов пред Свободна Европа обаче служебната министърка на финансите Росица Велкова-Желева му е съобщила, че причините са политически.

Спецов беше назначен на поста от служебния кабинет на Стефан Янев през май 2021 г, по предложение на тогавашния финансов министър Асен Василев.

В официалното съобщение, разпространено в петък от правителствената пресслужба, се казва, че Спецов е освободен заради "разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г.", подавани от НАП от началото на тази година.

До края на март 2022 г. НАП е подавала информация за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените в държавния бюджет данъчни приходи. След като актуализацията на бюджета беше приета, от НАП са подали информация за очаквано преизпълнение на приходите, се казва в съобщението. Според служебния кабинет тези отклонения създават "риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики".

Пред Свободна Европа обаче Спецов каза, че на него му е било дадено друго обяснение.

"Тази сутрин бях извикат от служебната министърка на финансите, която ми съобщи, че ме освобождават от длъжността с решение на Министерския съвет. Каза ми, че причините са политически и не са свързани с дейността ми като директор на НАП или дейността на НАП", посочи Спецов.

По-рано в. "Сега" съобщи, че Софийската градска прокуратура е започнала разследване заради продажбата на неговата фирма "Гранкес Трейдър". Става въпрос за дружество на Спецов, което е имало над 1 млн. лева задължения към държавата и което той е продал на малоимотно лице. Първоначално по случая имаше само проверка, която обаче е прераснала в дело.

На мястото на Спецов като шеф на НАП е назначен Борис Михайлов. Според съобщението той е бил ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото.

Михайлов беше шеф на фонд "Земеделие" от 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г., припомня Медиапул. Около назначаването му тогава се заформи скандал, тъй като през 2004 г. Михайлов е арестуван за данъчни измами. Впоследствие той е оневинен и осъжда прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG