Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Търговеца на смърт" срещу баскетболистка. Русия е готова да размени затворници със САЩ


Отляво надясно: Виктор Бут, Пол Уилън, Бритни Грайнър. Колаж.
Отляво надясно: Виктор Бут, Пол Уилън, Бритни Грайнър. Колаж.

Русия е готова да обсъди със САЩ въпроса за размяна на затворници. Това каза в петък външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Ден по-рано съд в Москва осъди на девет години затвор американската баскетболистка Бритни Грайнър по обвинение в притежание и контрабанда на наркотици. Тя беше задържана на 17 февруари, защото в багажа ѝ на летището беше намерена електронна цигара с пълнител с масло от канабис.

Още преди няколко дни САЩ съобщиха, че са предложили на Москва звездата на Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) и още един американски гражданин да бъдат разменени.

"Готови сме да обсъдим тази тема, но в рамките на (дипломатическия) канал, за който се договориха президентите Путин и Байдън", каза руският външен министър Сергей Лавров в петък.

По-рано говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Вашингтон е направил сериозно предложение на размяна на затворници, и призова Москва да го приеме. По информация на американските медии предложението е Грайнър и американският гражданин Пол Уилън, който беше осъден в Русия за шпионаж, да бъдат разменени за руснака Виктор Бут.

През 2012 г. Бут, известен с прозвището "Търговеца на смърт", беше осъден на 25 години затвор в САЩ по обвинения, че е продавал оръжия на терористични организации.

Предложението за размяна идва по време на най-обтегнатите отношения между САЩ и Русия след кубинската ракетна криза от 1962 г. Предпоставка за него стана конкретното осъждане на баскетболистката. Грайнър Правителството на САЩ смята, че както тя, така и Пол Уилън са били "неправомерно задържани".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG