Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не носим политическа отговорност за действията им". БСП се разграничи от служебните си министри


Лидерката на БСП Корнелия Нинова
Лидерката на БСП Корнелия Нинова

БСП се разграничава от тримата служебни министри и няма да носи отговорност за действията им. Такова решение взе в петък Националният съвет на социалистите. Решението важи и за зам.-министрите, областните управители и зам.-областните управители от редиците на партията, назначени от новото служебно правителство.

Тримата министри в състава на кабинета, които са членове на БСП, са министърът на правосъдието Крум Зарков, министърката на спорта Весела Лечева и министърът на земеделието Явор Гечев.

"Разграничаваме се от членовете на Националния съвет, назначени за служебни министри в нарушение на устава на партията. Не носим политическа отговорност за техните действия оттук нататък, както и за цялото правителство", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията.

Тя обаче добави обаче, че те няма да бъдат санкционирани.

"Никога не сме имали намерение да ги изключваме и остават членове на БСП", каза Нинова.

По думите ѝ назначаването им е "недопустима намесата на президента Румен Радев във вътрешнопартийни дела".

Конфликтът между Нинова и Радев се изостри през последните месеци, а с назначаването на Зарков, Лечева и Гечев стана изцяло открит. И тримата са сред критиците на Нинова и партийното ръководство и нееднократно са влизали в противоречия с него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG