Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест пред президентството поиска газова независимост от Русия 


Протест от няколкостотин души пред президентството се събра заради опасенията, че незначеното от Румен Радев служебно правителство може да възобнови преговорите с “Газпром” за нов дългосрочен договор. В момента България има такъв, но той беше нарушен едностранно от Москва.

В демонстрацията участваха симпатизанти на “Демократична България” и хора, организирали се в социалните мрежи с хаштаг #ГАZwithme - препратка към серията от протести #ДАНСwithme след избора на Делян Пеевски за председател на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС).

Недоволството им беше провокирано от изявления на представители на служебната власт и информацията, че има проблеми около вписването на промени в управлението на проектната компания на газовата връзка с Гърция. Това потенциални би забавило финализирането ѝ в момент, когато официално България търси алтернативи на "Газпром".

По-рано в петък нито служебният премиер Гълъб Донев, нито президентът отговориха директно на журналистически въпроси дали ще приемат условията на Москва за възстановяване на газовите доставки срещу плащане в рубли в руски банки.

Европейският съюз определя тази схема като изнудване на газово зависими страни членки с цел заобикаляне на санкциите срещу Русия заради непредизвиканата ѝ инвазия в Украйна.

Основните лозунги по време на демонстрацията бяха "Оставка", "Мафията вън!" и "Тук не е Москва". Някои от демонстрантите издигнаха плакати срещу "Газпром".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG