Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пламена Миткова, която се закани да стане световна шампионка и го направи


Пламена Миткова се просълзи по време на награждаването си със златния медал в събота в Кали, Колумбия.
Пламена Миткова се просълзи по време на награждаването си със златния медал в събота в Кали, Колумбия.

Между първи и шести клас тя тренира художествена гимнастика, но преценява, че не се развива достатъчно в този спорт. Затова се насочва към леката атлетика и пробва всички нейни дисциплини. В крайна сметка се спира на скока на дължина и още преди да завърши гимназия достига световния връх.

Тя е Пламена Миткова, която в събота спечели златния медал в дългия скок на Световното първенство по лека атлетика до 20 години в Кали, Колумбия. Успехът ѝ затвърди тенденцията пловдивчанки да печелят титли за България на това ниво. Преди нея златни медали от световни по лека атлетика до 20 години печелят Тезджан Наимова и Александра Начева.

Пламена Миткова прави опит по време на състезанието по дълъг скок в Кали, Колумбия.
Пламена Миткова прави опит по време на състезанието по дълъг скок в Кали, Колумбия.

В събота 17-годишната Миткова успя да задмине личния си треньор Ивайло Русинов, който през 1999 г. остана на второ място в тройния скок на шампионата по лека атлетика до 20 години в Анси, Франция.

Неговата възпитаничка победи конкуренцията в Колумбия с резултат от 6,66 метра при третия си опит. Това беше и най-добрият резултат в кариерата на Пламена досега. Среброто остана за колумбийката Наталия Линарес с постижение от 6,59 м и италианката Марта Амуин Амани с 6,52 м.

Надпреварата в Кали беше успешна и за балканския шампион в скока на височина Божидар Саръбоюков, който спечели сребърен медал с резултат от 2,10 м от третия опит.

Миткова даде заявка за спечелването на златния медал още в началото на тази година, когато оглави световната ранглиста в дългия скок при девойките. По този повод тя се закани през май пред “Спортал”, че в Кали “ще гоним златен медал”.

“Много се радвам от успеха, който постигнах. Подготвях се цяла година за световното и го очаквах. Състезанието беше прекрасно, обстановката беше прекрасна, всичко се разви, както трябваше”, каза Пламена след награждаването, отправяйки благодарности към треньора си Ивайло Русинов и към федерацията по лека атлетика.

Миткова е една от големите надежди на българската лека атлетика. През март тя беше сред отличените като най-добри млади атлети през 2021 г. заедно със скачачите Борис Линков и Димитър Ташев.

През миналата година Пламена стана двукратна балканска шампионка за девойки под 18 години, спечели сребърен медал в скока на дължина на балканския шампионат в зала под 20 години и бронз в същата дисциплина на открито.

Лекоатлетката признава, че обича всички спортове и по време на лагери често играе волейбол, например. Интересува се и от баскетбол, и от футбол.

Миткова планира да продължи да се състезава в скока на дължина и след като завърши училище: “Докато виждам, че се развивам и мога да гоня високи постижения, ще продължавам да се състезавам.”

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG