Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в окупирана украинска област обявиха референдум за присъединяване към Русия


Руски военен конвой в Запорожка област
Руски военен конвой в Запорожка област

Назначената от Москва администрация в окупираната украинска Запорожка област ще проведе референдум за присъединяване към Русия. Подкрепяният от руската армия областен управител Евгений Балицки подписа в понеделник заповед за насрочване на референдума.

Новината дойде няколко часа след изявление на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че ако Москва организира референдуми за присъединяване към Русия в контролираните от нея части на Украйна, не може да има преговори с Киев.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на Зеленски няколко часа по-късно. Той каза, че думите му са погрешно насочени, ако се отнасят към руските граждани или управляващите в Москва, защото референдумите отразяват волята на местните хора в тези територии.

Руската армия окупира значителна част от Запорожка област в началото на непредизвиканата военна инвазия в Украйна. Още тогава назначените от Москва власти в Запорожка област и друг окупиран район - Херсонска област, съобщиха, че ще проведат референдуми за присъединяване към Русия.

Няколко западни разузнавателни агенции съобщиха в последните седмици, че Москва засилва натиска това да стане скоро. Представители на Москва са посочвали като възможен момент за провеждането на референдуми в окупираните области месец септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG