Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мислехме, че това е шега". Ръководството на "Булгаргаз" не е вярвало, че Русия ще спре газа


 Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов

Интерконекторът Гърция-България е възможно да не заработи през октомври. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От срещата стана ясно още, че "Булгаргаз" е сметнала предупрежденията за спиране на доставките на руски газ през април за "шега".

На заседанието се обсъжда доклад относно заявление от обществения доставчик за утвърждаване на цена за август, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

По думите на Йоцов дори и газовата връзка да е готова на 1 октомври, от азерската компания са казали, че трябва да извършват "съпоставки и проверки", тоест от "СОКАР", държавната петролна компания на Република Азербайджан, може да реши да достави азерски газ през интерконектора от 1 ноември.

"Не е ясно дали през месец октомври ще заработи газовата връзка с Гърция. Няма кой да го гарантира", каза Йоцов, като подчерта, че се надява от 1 октомври интерконекторът да започне работа.

"Булгаргаз" предложи окончателно цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лева за мегаватчас или с 60,01 процента по-висока от действащата за юли (186,17 лева за мегаватчас). Преди това общественият доставчик подаде заявление до КЕВР, в което се предлагаше синьото гориво да се продава за 286,84 лева за мегаватчас или поскъпване от малко над 54 процента. От компанията обаче актуализираха заявлението си малко по-късно, позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари за доставки през август.

КЕВР ще се произнесе окончателно каква ще бъде цената на природния газ за този месец на 12 август, каза председателят на регулатора Иван Иванов.

По време на откритото заседание той отправи много въпроси към изпълнителния директор на "Булгаргаз". Един от тях беше защо от компанията не са внесли заявлението си за цената на природния газ за август навреме. Иванов изтъкна, че според нормативната уредба изискването е заявлението да се внесе в КЕВР 20 дни преди приемане на решението.

Това означава, че всеки месец на 10-то или 11-то число общественият доставчик трябва да внесе заявлението си за цените за следващия месец. След това "Булгаргаз" има право да внесе коригирано заявление, което може да се представи до 1-во число на месеца, за което се приема решението. Целта е КЕВР да се произнесе навреме за цената на природния газ за съответния месец.

Иванов добави, че изискването за подаване на заявлението 20 дни преди датата на приемане на решението не е формален акт, защото бизнесът и метан станциите се оплакват, че нямат яснота относно цените, по които да осъществяват сделки. От друга страна Законът за енергетиката предвижда КЕВР да наложи санкция на "Булгаргаз", ако не подадат навреме заявленията си. Затова председателят на регулатора предупреди, че ако до 11 август от "Булгаргаз" не внесат първото си заявление за цените на природния газ за септември, КЕВР може да наложи административни санкции на обществения доставчик.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов отговори, че общественият доставчик ще внесе заявление за цени до 11 август, но в него ще фигурират само количествата по договора за доставка на азерски газ, защото само те са договорени. Иванов от своя страна попита дали това означава, че цялото останало количество, което е извън дългосрочния договор с Азербайджан, се договоря в последните 20 дни на месеца.

"Точно това означава", отговори Йоцов. Той уточни, че до момента е договорено само част от нужното количество газ за септември. Йоцов допълни, че е трудно да се договорят равномерни доставки на газ, като основният проблем е в липсата на свободни слотове.

Председателят на КЕВР каза още, че от "Булгаргаз" е трябвало да бъдат готови за спиране на доставките на руски газ. Според него доставчикът е трябвало да закупи слотове навреме. Иванов добави също, че веднага след спирането на доставките от "Газпром-експорт" не е извършен публичен търг за април и май.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" посочи, че от дружеството са извършили плащане до "Газпром-експорт" по условията на действащия в момента договор и не са очаквали руската компания да спре доставката на газ за България.

"До последно не вярвахме, че ще ни спрат доставките на газ. Защото платихме. На 26 се получи плащането. Те го имаха по банкова сметка. И не би трябвало да ни спират газа", каза Йоцов. "В интерес на истината си мислехме, че това е шега".

В отговор Иванов подчерта, че "за тях указът на Путин е повече от категорично правило". "Указът излезе на 30 март и на 1 април получихте първото писмо от „Газпром експорт“. Те ви предупредиха. Вие не сте вярвали, но вие като ръководител на голямата газова компания на България е трябвало да се задействате не само с питане към МС", каза още председателят на КЕВР.

Йоцов каза, че за септември има договорени количества втечнен природен газ и изрази оптимизъм, че за октомври, ноември и декември също ще се осигурят нужните количества газ.

"Въпреки че сега цената на азерския газ е по-висока, тя пак е по-ниска от пазарната", каза Йоцов. "Ако обаче се искат допълнителни количества, извън договорените 1 млрд. куб. метра годишно, цената няма да е тази, която е в момента", каза още той.

"По принцип има разговори за увеличаване на количествата азерски газ, доставяни на България. Проблемът е, че в момента всички страни преговарят с Азербайджан. Оттам са посочили, че "който даде по-висока цена, той ще получи газ". Затова не може да се разчита на допълнителни количества на по-добри цени според Йоцов.

За сигурност на доставките в региона важната страна по негови думи е Турция, защото има нужната инфраструктура, с която Гърция в момента не разполага.

От изказването на Йоцов стана ясно още, че "Булгаргаз" води разговори за дългосрочни доставки на втечнен газ с американска компания, която е производител, но тя в момента няма достатъчен капацитет и едва след 2027 г. може да осигури дългосрочен договор за доставки през следващите 15-20 години.

Руският газ за България: нито евтин, нито без алтернатива
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG