Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичната община обявява още 1770 места за прием в детски градини


Току що завършената нова детска градина на столичната ул. "Пушкин".
Току що завършената нова детска градина на столичната ул. "Пушкин".

Столичната община обявява в сряда 1770 свободни места в детски градини. Това съобщи кметицата Йорданка Фандъкова по повод завършеното строителство на нова детска градина в район "Витоша".

През 2021 г. след второ класиране без места останаха над 12 000 деца, а тази година след първо класиране Столична община съобщи, че очаква недостиг от близо 7400 места. В момента е в ход строежът на общо 25 детски градини, сред които е и току що завършената сграда на столичната ул. "Пушкин".

По думите на Фандъкова 170 от новите свободни места, които предстои да бъдат обявени в сряда, са тези от новопостроените сгради, а 1600 са част от местата, които са се пазели за деца със специални образователни потребности.

"В момента 25 са новите сгради на детски градини, които се строят в различни райони на София, а от тях 12 ще бъдат завършени до края на годината и очакванията ни са с тях да разкрием още 300 нови места", каза още кметицата на София.

Миналата година проверка на Свободна Европа установи, че между 2009 и 2020 г. в София са построени най-много детски градини - 24, докато броят им в цялата страна е намалял. Въпреки строежа на нови заведения в столицата от години има остър недостиг на места в детските градини и ясли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG