Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Земята е нашият дом." Джулиан Марли, който пази наследството на баща си


Джулиан Марли. Снимката е от 2014 г.
Джулиан Марли. Снимката е от 2014 г.

Той е само на пет години, когато баща му умира, но години по-късно прави кариера, вдъхновена от него. Сега пътува, за да популяризира музиката си, и казва, че целият свят е негов дом.

Преди дни Джулиан Марли беше в България, за да пее на джаз фестивала в Боровец. Освен песните от новия си албум As I Аm, той изпълни и песни на баща си - най-популярния реге изпълнител Боб Марли.

Джулиан Марли е роден през 1975 г. в Лондон и прекарва детството си между Англия и Ямайка. Той е деветото от 11 деца на реге легендата Боб Марли, който умира през 1981 г., когато Джулиан е едва на пет години. Джулиан е отгледан от майка си Луси Паундър във Великобритания, но често пътува до Ямайка, за да се среща с братята си.

Джулиан Марли се занимава с музика от дете - свири на инструменти като бас, барабани, китара и клавишни инструменти. На пет години записва първото си демо в студиото на баща си в Кингстън, Ямайка. След 1989 г. работи заедно с братята си Стивън, Зиги и Деймиън.

Няколко години по-късно Джулиан Марли се мести в родината на баща си и заедно с братята си създава групата „Младежите от гетото“ (Ghetto Youths Crew), с която правят турнета по света. Те създават и собствен продуцентска компания със същото име. Братята Марли се изявяват на музикални фестивали в САЩ, Етиопия, Гана и Ямайка. Освен своите песни, те изпълняват и музиката на баща си Боб Марли.

Джулиан Марли има четири соло албума - Lion in the Morning (1996), A Time and Place (2003), Awake (2009) и As I Am (2019). Последните два са номинирани за награди Грами в категорията за най-добър реге албум.

На джаз фестивала в Боровец Марли представи песни от последния си албум и песни на баща си.

„Издадохме „As I am“ и започна пандемията, затова не сме правили все още нищо с него. Сега имаме възможност да го припомним на публиката“, каза Марли, цитиран от БТА.

Това е второто посещение на Джулиан Марли в България. Той казва, че винаги се радва на „топло посрещане“ в страната и я смята за много красива.

„Добре е човек да познава корените си, за да знае каква е културата му. Но когато пътуваш по света, виждаш, че навсякъде е хубаво. Навсякъде хората са добри. Защото си у дома – Земята е нашият дом“, казва той, цитиран от БТА.

Джулиан Марли се занимава и с благотворителност. Фондацията му „Младежите от гетото“ (Ghetto Youths Foundation) помага на млади хора от непривилегировани общности. През 2010 г. Джулиан и братята му правят кампания в помощ на възстановяването на Хаити след опустошителното земетресение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG