Връзки за достъпност

Извънредни новини

Писателят Салман Рушди е нападнат и намушкан с нож в Ню Йорк 


Салман Рушди е обект на смъртни заплахи от 80-те години на миналия век заради книгата си "Сатанински строфи"
Салман Рушди е обект на смъртни заплахи от 80-те години на миналия век заради книгата си "Сатанински строфи"

Британският писател Салман Рушди, който от години е обект на смъртни заплахи заради творчеството си, е бил нападнат по време на лекция в западен Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес.

Според репортер на агенцията, станал очевидец на атаката, мъж е нахлул на сцената в института Чатокуа в момента, когато 75-годишният Рушди е представян пред аудиторията, за да изнесе лекция. Нападателят му е нанесъл няколко удара с юмрук и нож, след което е бил задържан, а писателят - изведен.

Полицията в Ню Йорк съобщи, че Рушди е бил намушкан във врата, след което е транспортиран с хеликоптер до болница. Състоянието му е неизвестно за момента, се казва в съобщението.

Книгата на Рушди “Сатанински строфи” е забранена в Иран и други мюсюлмански страни от 1988 г., тъй като много мюсюлмани я смятат за богохулство. Година по-късно покойният лидер на Иран аятолах Рухола Хомейни издава фетва или указ, призоваващ за смъртта на Рушди.

Ирански жени държат трансперанти с надписи "Светия Коран" и "Ще убием Салман Рушди" по време на демонстрация в Техеран, 17 февруари 1989 г.
Ирански жени държат трансперанти с надписи "Светия Коран" и "Ще убием Салман Рушди" по време на демонстрация в Техеран, 17 февруари 1989 г.

За убийството на писателя имаше и предложена награда от 3 млн. долара, припомня Блумбърг. Правителството на Иран отдавна се е дистанцирало от указа на Хомейни, но настроенията срещу Рушди остават.

През 2012 г. полуофициална иранска религиозна фондация обаче повиши наградата за Рушди от 2,8 млн. на 3,3 млн. долара.

Тогава Рушди отхвърли тази заплаха, като каза, че “няма доказателства“ хората да се интересуват от наградата. Писателят е носител на престижната награда за литература Букър.

Рушди е роден в мюсюлманско семейство в Бомбай, днес Мумбай, Индия. След това фамилията се мести във Великобритания. От 2016 г. Рушди е гражданин на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG