Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската икономика се е свила с 4 процента през второто тримесечие


Магазин за подаръци в Москва, април 2022 г.
Магазин за подаръци в Москва, април 2022 г.

Икономиката на Русия се е свила с 4 процента през второто тримесечие на тази година. Това съобщи руската национална статистическа агенция Росстат в петък.

Новината идва на фона на безпрецедентни икономически санкции, които Западът наложи на Москва след началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари.

В периода от април до юни брутният вътрешен продукт „възлиза на 96 процента от нивото, постигнато през същия период на 2021 г., показват предварителните оценки“, се казва в изявление на Росстат.

Докладът не анализира защо БВП е по-нисък тази година, отколкото през същото тримесечие на 2021 г. В него се казва, че има 15,3% спад в търговията на едро и 9,8% свиване в търговията на дребно.

Това са първите публикувани данни за икономически растеж, обхващащи пълно тримесечие, откакто Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари.

Широките икономически санкции бяха насочени към енергийния сектор на Русия и изключиха някои руски банки от системата за международни преводи SWIFT. Също така много мултинационални компании закриват или разпродават операциите си в страната.

Русия отчете увеличение на БВП с 3,5 процента на годишна база през първото тримесечие на 2022 г. и значителни увеличения за последните три тримесечия на 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG