Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обвини шофьора на сръбския автобус. Той остава задържан


Сръбският автобус катастрофира в района на 217-ия километър от магистрала "Тракия" в посока София.
Сръбският автобус катастрофира в района на 217-ия километър от магистрала "Тракия" в посока София.

Районната прокуратура в Стара Загора повдигна обвоинение на шофьора на сръбския автобус, който катастрофира в неделя вечерта на магистрала “Тракия”, докато превозваше десетки деца, участвали във фолклорен лагер в Слънчев бряг.

Мъжът е подведен под наказателна отговорност за това, че по непредпазливост е причинил катастрофа, при която са пострадали 12 деца на възраст от 6 до 16 години и двама възрастни.

Той беше задържан за денонощие веднага след инцидента, а в понеделник държавното обвинение е удължило ареста му до 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска от съда постоянното задържане на шофьора.

При направените му изследване за употреба на алкохол и наркотици той е дал отрицателни проби, уточниха от МВР.

Двете основни версии по случая са грешка на шофьора и техническа неизправност на автобуса. Първата версия стана публично известна още в първите часове след катастрофата.

Разследващи извършват първончалния оглед на местопроизшествието.
Разследващи извършват първончалния оглед на местопроизшествието.

Тогава една от пътувалите в автобуса жени разказа пред бТВ, че возилото е излязло от пътя, след като шофьорът се е опитал да свали преднита седалка вдясно от него, за да седне на нея баща на едно от децата, на когото му е било прилошало. По думите ѝ в този момент воланът е завил надясно и автобусът се е обърнал в канафката.

При инцидента пострадаха девет малолетни деца, три напълнолетни и двама възрастни. Най-тежко ранени бяха един мъж, на когото беше ампутиран крак, както и две деца, които бяха транспортирани за лечение в София.

Главният прокурор Иван Гешев отиде на местопроизшествието в неделя заедно с директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Разследването на инцидента беше възложено на екип следователи, които извършиха първончалния оглед същата вечер.

Автобусът е превозвал общо 47 пътници, от които повечето деца, участвали във фолклорен фестивал в Слънчев бряг.

Общо 17 деца са били транспортирани в болницата в Стара Загора след катастрофата. Най-малкото е на 6 години, а най-голямото - на 17 години, съобщи директорът на лечебното заведение Йовчо Йовчов в неделя пред БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG