Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран твърди, че Салман Рушди е единственият отговорен за атаката срещу себе си


Салман Рушди
Салман Рушди

Иран отрече в понеделник страната да има връзка с нападението срещу писателя Салман Рушди в петък в Ню Йорк. Тогава той беше атакуван по време на лекция от мъж, който го прободе няколко пъти с нож.

През 1989 г. вече покойният върховен ръководител на Иран аятолах Рухола Хомейни издаде фетва роденият в Индия писател, който сега има британско и американско гражданство, да бъде убит заради книгата си “Сатанински строфи”, смятана за богохулна.

“Що се отнася до инцидента с атаката срещу Салман Рушди в САЩ, смятаме, че не бива да бъде обвиняван никой освен самия [писател] и неговите привърженици“, каза на пресконференция говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани.

По думите му свободата на словото не оправдава обидите, отправени от писателя срещу исляма. Канаани подчерта, че “никой няма право да обвинява Иран” за атаката срещу Рушди. Това беше първата официална реакция на Техеран по повод нападението в Ню Йорк.

“Салман Рушди се изложи на народния гняв, като обиди ислямски светини и пристъпи червените линии за 1,5 милиарда мюсюлмани”, каза още Канаани.

Според него “осъждането на действията на нападателя [едновременно] с възхваляването на действията на човек, оскърбил ислямската вяра, е противоречиво поведение” от страна на Запада.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкен осъди реакцията на иранските държавни медии в дните след нападението.

“Иранските държавни институции са подбуждали към насилие срещу Рушди от поколения, а свързаните с държавата медии наскоро злорадстваха за опита за убийството му“, каза Блинкен в изявление, публикувано късно в неделя.

Рушди беше прободен многократно с нож от мъж на публично събитие и получи наранявания в окото, ръката и черния дроб. Той може да загуби зрението на пострадалото си око, каза негов представител.

Нападателят, 24-годишният Хади Матар, не се призна за виновен пред съда в опит за убийство и въоръжено нападение. Акаунтите в социалните мрежи на родения в САЩ мъж от ливански произход показват, че той симпатизира на шиитски екстремисти и на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - елитни ирански военни сили, отбелязват американски медии, пише БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG