Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се регистрираха поотделно за изборите


Бившият председател на парламента Никола Минчев от ПП и Константин Бачийски от Средна европейска класа
Бившият председател на парламента Никола Минчев от ПП и Константин Бачийски от Средна европейска класа

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) се регистрираха самостоятелно за участие в изборите на 2 октомври. Все още обаче има възможност те да се явят обединени, като решението за това трябва да бъде взето до 27 август, когато е последният срок за регистриране на промени в коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК), посочи Надежда Йорданова от ДБ.

Предложението за общи листи беше направено именно от ДБ още преди закриването на последния парламент. От ПП казаха, че ще изчакат по-детайлен социологически анализ при кой вариант ще имат по-висок резултат.

"България има нужда от едно голямо обединение, което да представлява протестиращите хора през 2020 г. Ние дължим това на гражданите. Трябва да започнем да събираме, да обединяваме обществото и да го лекуваме", каза Надежда Йорданова след внасянето на документите в ЦИК във вторник.

Демократична България се регистрира в ЦИК за предстоящите предсрочни парламентарни избори.
Демократична България се регистрира в ЦИК за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тя посочи, че формацията ѝ очаква ясен отговор от ПП на предложението им за предизборна коалиция. Според изборните правила това може да стане само в рамките на следващите 10 дни. Такова мнение изрази по-рано във вторник и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, който каза пред Би Ти Ви, че реденето на листите на ДБ ще започне едва след като този въпрос бъде уточнен.

ПП "със сигурност ще работи заедно с ДБ"

Малко по-късно в ЦИК внесоха документи и от ПП. Също като на предишните избори, така и сега формацията се регистрира с "Волт" на Настимир Ананиев и Средна европейска класа на Константин Бачийски като мандатоносители.

"Със сигурност ще работим заедно с "Демократична България" – дали в предизборна, или следизборна коалиция е тактика за събиране на повече мандати в 48-то Народно събрание", коментира Никола Минчев от ПП. По думите му във вторник се очакват резултатите от социологическо проучване, на базата на които в партията ще решат дали да правят общи листи с ДБ.

По-рано в неделя съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че първото проучване, поръчано от ПП по въпроса, е показало, че двете формации ще имат по-добър резултат, ако се явят на изборите поотделно.

БСП отново поиска "незабавни преговори с "Газпром"

От БСП също се регистрираха във вторник, като председателката на партията Корнелия Нинова отново повтори заявката на социалистите да търсят разговори с руския газов монополист "Газпром".

По думите на Нинова БСП има "работещи решения", за да се избегне криза през зимата, сред които е именно "незабавни преговори с "Газпром".

"БСП за България" се регистрира в ЦИК за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Сред присъстващите бяха Корнелия Нинова и Кристиан Вигенин.
"БСП за България" се регистрира в ЦИК за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Сред присъстващите бяха Корнелия Нинова и Кристиан Вигенин.

"Радвам се, че виждам в последните дни дори и лидерите на партиите, с които управлявахме и спорихме по този въпрос през април, вече са узрели за това, че възстановяването на разговорите с "Газпром" е наложително, коментира Нинова.

Във вторник документи за регистрация в ЦИК подадоха и от "Възраждане", ДПС, ВМРО и гражданската организация "Ние идваме", които ще се явяват с мандата на Единна народна партия. Крайният срок за всички останали желаещи да се включват в изборите изтича на 17 август (сряда) в 17.00 часа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG