Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изолацията за болни от COVID-19 се намалява на 7 дни, а карантината за контакни – на 5 дни


Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

Изолацията на заболелите от COVID-19 ще бъде намалена от 10 на 7 дни, а карантината за контактни лица ще е 5 дни, а не 7, както беше досега. Промените бяха съобщени от главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев във вторник.

Сроковете няма да важат за хора, които са си направили пълна имунизация или бустерна доза или са преболедували COVID-19 до три месеца преди положителния тест или контакта със заболял. На тях изобщо няма да им бъде налагана карантина, каза Кунчев.

Той посочи още, че няма да е необходимо тестване за сваляне от изолация и карантина, а това ще става автоматично след изтичането на времевия период.

По думите му причината за решението са световните данни, които показват, че в над 90% от случаите човек е активно заразен и опасен за околните до петия ден.

Предстои промените ще влязат в сила в четвъртък със заповед на здравния министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG