Връзки за достъпност

Извънредни новини

Инфлацията в България достигна 17,3%. Поскъпването е най-голямото от 1998 г.


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Инфлацията продължава да расте, като през юли месец е достигнала 17,3% повишение на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт. Това поскъпване е най-голямото от май 1998 г., когато инфлацията беше на ниво от 18%.

Цените са се повишили във всички сектори на икономиката, като най-осезаем е ръстът в транспорта - над 31% спрямо миналия юли. Храните, които са основен разход за домакинствата, също са поскъпнали драстично с 24% за година. Висока е инфлацията и по отношение на комуналните услуги (разходите, свързани с жилището като вода, ток, газ). Там поскъпването е с над 21%.

На месечна база повишението е с 1,1%, което е над обичайните нива, но все пак представлява забавяне, след като през март и април надхвърляше 2%. Според данните на НСИ цените на храните отбелязват минимално понижение - с 0,1% спрямо юни, като зърнените изделия са 4,3% надолу.

Поевтиняване за първи път за тази година се отбелязва при горивата - с 4.1% прямо юни, като пропан-бутанът е 21% надолу, а дизелът и бензинът A95H съответно 2,2% и 3,1%.

Поскъпването в България е сред най-високите в Европейския съюз (ЕС). По предварителни данни в еврозоната инфлацията продължава да расте до 8,9%. По сравнимия индекс в България тя е 14,9% и е една от най-високите в ЕС, отбелязва "Капитал". През юни, за когато има налични данни за всички държави, с по-висока инфлация са само Балтийските страни и Чехия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG