Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще изпрати искане за първото плащане по Плана за възстановяване до края на август


Атанас Пеканов, 2021 г.
Атанас Пеканов, 2021 г.

България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) до края на август. Това съобщи на пресконференция в сряда служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той каза още, че са изпълнени 21 от общо 22 изисквания, които са необходими преди да бъде направено искането, като вървят формални процедури по финализиране на необходимите документи, преди те да бъдат изпратени на Европейската комисия (ЕК).

След като бъде направено искането за първия транш, се очаква и първото плащане в рамките на два месеца - през есента, каза още Пеканов след заседание на служебния кабинет.

Във връзка с последното, неизпълнено изискване Пеканов поясни, че става дума за проекта за комуникационна система ТЕТРА на МВР. Той по негови думи е бил изваден от предходното служебно правителство от ПВУ и е бил вкаран обратно от кабинета на Кирил Петков.

На общестевената поръчка, отганизирана от МВР, за изграждането на такава система не се е явил нито един участник, поради което правителството на Петков е възложило поръчката на доставчика на ИТ услуги за публичната администрация “Информационно обслужване”. По думите на Пеканов ЕК е счела това за нарушение.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев допълни, че сега поръчката ще бъде възложена наново с максимален кръг участници.

Първият транш е на стойност 1 368 912 911 евро. Срокът за изпълняване на целите по първото плащане беше 30 юни. Срокът за изпълняване на изискванията и поискване на второто плащане е до края на годината, като за него е необходим работещ парламент, тъй като голяма част от законодателните мерки, които трябва да се приемат за него, все още не са изпълнени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG