Връзки за достъпност

Извънредни новини

Забавените резултати от преброяването могат да лишат София от над 10 нови депутатски места


Пленарната зала на Народното събрание
Пленарната зала на Народното събрание

Трите многомандатни избирателни района в София могат да бъдат лишени от потенциални нови над 10 депутатски места на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори.

Причината е, че заради все още бавещите се окончателни резултати от националното преброяване на Националния статистически институт (НСИ) Централната избирателна комисия (ЦИК) не може да отчете увеличеното население на столицата.

Това съобщи "Капитал" в сряда, позовавайки се на свои източници в ЦИК. Свободна Европа потърси комисията за потвърждение на тази информация, но оттам заявиха, че не могат да коментират предварителните резултати от преброяването, докато те не бъдат окончателно обявени.

Казусът идва от разпоредба на Изборния кодекс, която определя по колко депутатски мандата се падат на всеки от избирателните райони в страната на базата на последното преброяване на населението. Идеята на закона е разпределението на народните представители да отразява броя на избирателите във всеки отделен район.

НСИ обяви още през януари, че според предварителните резултати от миналогодишното преброяване София-град е единствената област в страната, чието население се е увеличило спрямо резултатите от предишното преброяване през 2011 г.

Все по-малко и все по-възрастни. 5 факта за населението на България
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Това означава, че ако тези данни бяха окончателно потвърдени преди началото на август, ЦИК трябваше да отчете промяната и да изчисли около 54,5 мандата общо за трите избирателни райони в столицата – 23-и, 24-и и 25-и. Досега те излъчваха общо 42-ма депутати.

Тъй като НСИ все още не е обявил окончателни резултати обаче, членовете на комисията определиха на 4 август разпределението на броя народни представители по райони на базата на преброяването от 2011 г.

"Трябваше да сметнем горе-долу по първоначално обявената информация, за да сме подготвени. Ако НСИ бяха обявили официално какво са установили до 3 август, щяхме на 4 август да излезем с осъвременено разпределение на парламента", коментира неназован член на ЦИК, цитиран от "Капитал".

На последните парламентарни избори през ноември миналата година вотът в столицата беше спечелен от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". В най-обезлюдяващите се райони в страната пък най-много депутатски места обикновено печелят ГЕРБ, БСП и ДПС. Именно там намаляващото население би довело и до ограничаване на броя народни представители.

Очаква се окончателните резултати от преброяването на НСИ да бъдат обявени на 3 октомври, ден след предстоящия парламентарен вот. От института коментираха пред "Капитал", че забавянето няма нищо общо с изборите и се дължи само на "тежката работа по сравнението между регистри и преброени".

"Да очертае портрета на един народ". Как се случва преброяването
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG