Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цветя за надежда". Трек Кели, който превръща изпепелени от войната в Украйна коли в изкуство


Трек Кели рисува слънчогледи - цветето на Украйна, което по време на война е символ на надеждата
Трек Кели рисува слънчогледи - цветето на Украйна, което по време на война е символ на надеждата

Един човек превръща изпепелени от бомбардировки и пожари автомобили в украинския град Ирпен в платна за рисуване. Той не е украинец, пристигнал е чак от Лос Анджелис, САЩ.

Става дума за американския художник Трек Тъндър Кели, който се вдъхновява за инициативата на име "Цветя за надежда", когато вижда какво причинява войната, водена от Русия. И събира около себе си още ентусиасти.

"Правя това, защото бях трогнат от видяното. И това ме накара да бъда активен чрез уменията си. Чудех се по какъв начин да помогна", казва артистът.

Той се трогва от съдбата на град Ирпен, който беше под руска окупация в продължение на три седмици в началото на военната инвазия. 269 негови жители загинаха при бомбардировките, преди украинците да успеят да си го върнат.

Кели работи заедно с украински доброволци, с които рисуват слънчогледи върху опожарените коли. Слънчогледът е националното цвете на Украйна и откакто започна войната, се превърна в символ на съпротивата, единството и надеждата.

Грозната гледка на опожарените във войната автомобили може поне малко да се промени чрез изкуството
Грозната гледка на опожарените във войната автомобили може поне малко да се промени чрез изкуството

Един от доброволците е малко момче - Роман Янко от Киев, който заедно с майка си е част от проекта. "Как да ви обясня... слънчогледът е символ на загиналите", казва детето, чиято съдба е да живее във война.

Целта на "Цветя за надежда" е набиране на средства, които ще бъдат използвани за местни художници, хуманитарни проекти за възстановяване на града и други подобни каузи. Това ще става като бъдат продавани дигитални копия на колите, превърнати в произведения на изкуството - така наречените NFT. Американската благотворителна организация beautifyearth.org приема освободени от данъци дарения за артистите и скоро ще бъдат публикувани подробности за това къде могат да бъдат купени изображенията.

Украински военен наблюдава как американският художник рисува
Украински военен наблюдава как американският художник рисува

Понякога хората питат художниците, които рисуват ярки слънчогледи, дали е уместно да разкрасяват останките от войната. Инсталацията от коли, която се намира на главния път към Ирпен, предизвиква ужас сред някои украинци, докато други приветстват новия подход за набиране на пари за артистичната общност на нацията, която сега изнемогва, разказва репортаж на Радио Свободна Европа/Радио Свободан (РСЕ/РС).

Градските власти одобриха работата и увериха художниците, че никой не е загинал в автомобилите.

Един от собствениците на колите благодари на артистите, защото ги превръщат в нещо по-красиво. Но друг жител на Киев например казва, че не ги харесва: „Спомените са все още твърде пресни“.

„Разбирам идеята цветята да показват надежда за бъдещето и че Украйна не може да бъде унищожена въпреки това, което руснаците се опитаха да направят тук, но може би е твърде рано,“ коментира и Казимир Киндл, който е уелсец, но живее в Украйна по време на началото на войната.

Трек Кели и украинската художничка Олена Янко - майка на Роман, казват, че уважават скептицизма на някои хора, но се надяват това да се превърне в място за размисъл.

"Да, има хора, които не ни разбират. Мислят си, че "танцуваме" върху гробовете на загиналите. Но ние искаме да покажем, че животът ще продължи. Че ще спечелим войната и че можем да победим врага, независимо дали с четка или с оръжия", добавя Янко.

Украинските художници Олена Янко и Вячеслав Рябка се включват се ентусиазъм към каузата на "Цветя за надежда"
Украинските художници Олена Янко и Вячеслав Рябка се включват се ентусиазъм към каузата на "Цветя за надежда"

Трек Кели казва, че други украински градове са предложили още терен за тяхното изкуство. Той казва, че иска да занесе красота в тези бедстващи райони, докато те не могат да бъдат възстановени, така че да има цветове и природа, изникваща от руините. "Един вид прераждане", добавя художникът.

Той е предприел и друга инициатива. Нейната идея е деца и възрастни да нарисуват слънчоглед и да му изпратят рисунките, след което той да ги занесе на украинчета. А на гърба всеки да напише лично съобщение и имейл и да изпрати снимка - за да имат те нов приятел.

XS
SM
MD
LG