Връзки за достъпност

Извънредни новини

Войникът, който разказа за глада и разпада в армията, напусна Русия



Павел Филатиев
Павел Филатиев

Руският парашутист Павел Филатиев, който описа в книга ужасните условия за войниците, изпратени в Украйна, напусна Русия.

Преди това той е дал интервю за британското издание на The Guardian. Военнослужещият разказва, че след издаването на книгата е сменял местожителството си всеки ден в продължение, за да не бъде намерен от руските власти. Филатиев няма информация дали срещу него има образувано наказателно производство.

„Много е важно някой да стане първият, който говори“, каза Владимир Осечкин - ръководител на правозащитната мрежа Gulagu.net, който помага на Филатиев да напусне Русия по-рано тази седмица. Той коментира, че това прави Филатиев първия войник, за когото се знае, че е избягал от Русия, защото се противопоставя на войната.

„И това отваря кутията на Пандора“, добави Осечкин.

Първоначалният план на Филатиев е да публикува мемоарите си и веднага да се предаде на полицията. Но Осечкин му казва да помисли добре и го призовава многократно да избяга от страната. До тази седмица той отказва да го направи, но все пак се укрива. В продължение на две седмици отсяда всяка вечер в различен хотел с тежката раница, в която носи багажа си, опитвайки се да бъде на една крачка пред полицията. Дори е учуден, че е успял да се измъкне. Разбрал е, че неговата военна част се кани да го обвини в дезертьорство, което би го пратило в затвора за дълги години.

Накрая, след като й собствената му майка му казва да напусне Русия, го прави.

„И така, заминавам, отивам в Америка, но кой ще съм там? Какво трябва да направя? Ако дори не съм нужен в собствената си страна, тогава кому съм нужен там?“, казва руснакът, превърнал се в беглец.

Откакто прави разкритията си, всички войници, с които общува, прекъсват контактите си него. Но смята, че 20% от тях са подкрепили категорично протеста му. И много други, в тайни разговори, макар и с неохота, са му признавали, за чувството на уважение към патриотизма на украинците, които се борят за защита на собствената си територия.

В книгата "ZOV", която публикува в своя акаунт в социалната мрежа "ВКонтакте", на 141 страници Филатиев описва как руски войници, изпратени в Украйна, са участвали в грабежи и убийства на цивилни по заповед на командването.

„Влязохме в офиси, които разполагаха с кухня и хладилници. Ние, като диваци, изядохме всичко, което имаше - зърнени храни, овесени ядки, сладко, мед, кафе. Беше ни абсолютно безразлично, вече бяхме доведени до краен предел. До какво дивашко състояние можеш да доведеш хората...“, пише Филатиев в книгата си.

Той е роден във Волгоградска област и е син на парашутист. През 2010 г. служи в Чечения. През август миналата година, поради проблеми с работата и липса на пари, решава да подпише нов договор за наемна служба, без да знае, че няколко месеца по-късно ще го пратят на фронта в истинска война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG