Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Mоралът е над закона". Слави Трифонов обясни защо не подава задължителната декларация пред КПКОНПИ


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов публикува статус, в който обяснява защо не подава задължителната по закон декларация за имущество и интереси пред Комисията за противодействие на корупцията.

Трифонов трябва да подава декларация за конфликт на интереси и имущество, защото е лидер на партия, която получава държавна субсидия. По този повод той пише, че "понеже смятам, че моралът е над закона", от получените около 4,2 млн. лв. като субсидия, ИТН е върнала над 3,7 млн. лв. Причината за това решение на партията са резултатите от референдума, който Трифонов проведе през 2016 г. В резултатите от него преобладава мнението, че партиите трябва да получават по 1 лв. на глас като субсидия, а не 11 лв.

Той повтаря казаното във вторник пред Свободна Европа, че е проверяван многократно от контролните органи. "Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона", пише Трифонов.

Слави Трифонов не е заемал публични длъжности. Името му се свързва с производството на едни от най-популярните телевизионни и шоу програми.

„Как съм си изкарвал парите е толкова ясно, че няма накъде“, каза за Свободна Европа Слави Трифонов. По думите на Трифонов „всичко, което имам, е законно. Аз съм глобен за това, че не съм подал декларация. Направил съм каквото трябва. Така ги провокирам да ме проверяват“.

Проверка на Свободна Европа в публичните регистри показа, че лидерът на ИТН притежава и участва в управлението на няколко фирми, както и имоти в София и Плевен като физическо лице.

В отговор на въпроси на Свободна Европа за това какви санкции и проверки са направени на Трифонов, от антикорупционната комсия казаха, че "срещу всеки, който не е спазил закона, се прилагат разпоредбите му".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG