Връзки за достъпност

Извънредни новини

Естония стана мишена на мащабна кибератака след демонтиране на съветски паметник


Танкът беше преместен в музей
Танкът беше преместен в музей

Естонски държавни ведомства и компании станаха мишена на вълна от кибератаки, извършени скоро след като властите премахнаха съветски паметник, съобщи БТА.

Страната стана жертва на "най-мащабните кибератаки от 2007 г. насам", написа в Туитър държавният секретар по електронна инфраструктура Лукас Кристиян Илвес. Той каза, че атаките от типа "отказ на достъп" са били неефективни и до голяма степен са останали незабелязани. Според естонските власти сайтовете са функционирали през целия ден с малки изключения.

Твърди се, че руската хакерска група "Килнет" е поела отговорност за атаките.

"Електронна Естония е добре и функционира", написа Илвес. Естония е пионер в дигитализацията в Европа. Близо 1,3 милиона естонски граждани имат достъп до почти всички административни услуги в интернет.

Естонските власти демонтираха в сряда паметник със съветски танк в град Нарва, близо до естонско-руската граница и го преместиха в музей. В Естония живее голямо руско малцинство. През 2007 г. преместването от Талин на съветски военен паметник доведе до няколкодневни размирици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG