Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нападателят на Рушди отново пледира невинен. Съдът го остави в ареста


Хади Матар влиза в съда в Мейфил, щата Ню Йорк
Хади Матар влиза в съда в Мейфил, щата Ню Йорк

Американецът от ливански произход Хади Матар, който беше обвинен за нападението с нож срещу писателя Салман Рушди, отново пледира невинен пред съда в щата Ню Йорк, но той отказа да го освободи от ареста под гаранция.

Това беше неговото първо явяване в съдебната зала, след като през уикенда голямо жури му повдигна официално обвинения и тогава той за първи път каза, че не признава вината си по тях, предадоха световните агенции.

Матар влезе в съда в Мейфил с наведена глава, с маска, с белезници и облечен с затворническа униформа на черни и бели ивици. Той говори чрез адвоката си Натаниел Барон и само на два пъти лично каза нещо, когато трябваше да отговори утвърдително на процедурни въпроси.

Матар може да получи до 25 години затвор по обвинението за опит за убийство и до 7 години затвор по обвинението в агресия.

Съдията по делото Дейвид Фоли постанови Матар да не бъде пускан под гаранция и да остане в предварителния арест. Прокуратурата пък отново повтори тезата си, че атаката срещу Рушди е била предварително планирана.

Адвокатът Барон подчерта пред медиите, че клиентът му има правото на справедлив процес и на спазване на презумпцията за невинност в една правова и демократична държава. Юристът изрази съжаление, че делото е обект на такова медийно внимание.

Хади Матар не каза дали се е вдъхновил за атаката срещу Рушди от фетвата на иранския аятолах Хомейни през 1989 г. писателят да бъде убит. Пред в. "Ню Йорк пост" обаче обвиняемият заяви, че изпитва уважение към аятолаха, определяйки го като забележителен. И добави, че Рушди не е добър човек и че е атакувал исляма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG