Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурорите на Кьовеши сами са избрали централата на СДС. Сградата няма действащ договор за наем


Сградата на столичната ул. "Раковски" 134, в която ще се нанесат европейските делегирани прокурори

Европейските делегирани прокурори сами са избрали сградата на столичната ул. “Раковски” 134, за да се настанят в нея. Това съобщи в петък служебната зам.-министърка на правосъдието Мария Павлова в отговор на обвинения от СДС, че ръководството на министерството е влязло в “заговор за политическо отмъщение” срещу партията.

Това твърдение беше отправено по-рано през деня от лидера ма демократичния съюз Румен Христов. Причина за изявлението му стана съобщение на служебния правосъден министър Крум Зарков, че европрокурорите на Лаура Кьовеши ще бъдат настанени именно в сградата, където десетилетия наред се помещаваше СДС.

Преди два дни Зарков каза, че е предложил този вариант на регионалното министерство и областната управа на София. Сградата е частна държавна собственост и Министерският съвет трябва да я предостави за ползване на Висшия съдебен съвет, който от своя страна да я даде на европрокурорите

“Сградата е символ на промените и на прехода. Виждаме заговор за политическо отмъщение”, каза Христов, обвинявайки Зарков, че с това свое решение всъщност започва предизборната си кампания за председател на БСП с “пиар на гърба на СДС”.

Румен Христов
Румен Христов

Няколко часа по-късно Павлова уточни, че областната управа на София е предоставила на европейските делегирани прокурори възможността да огледат няколко свободни сгради в града и те сами са избрали тази на ул. “Раковски” 134.

“Осигуряването на сграда на европейските делегирани прокурори е един от основните приоритети на настоящото правителство”, каза Павлова, добавяйки, че правосъдното министерство има само координираща функция между европейските прокурори и българските институции.

Освен това тя каза, че по данни на областната управа на София към настоящия момент за тази сграда няма действащи договори за наем или такива, с които са предоставени части от нея за ползване на физически или юридически лица.

Въпреки това ръководството на СДС свика своеобразен протест пред сградата, в който участваха двайсетина души. Те скандираха името на партията и издигнаха плакати пред сградата с надписи: “Долу ръцете от СДС” и “ДС гони СДС”. По време на изявлението си Христов обърна внимание на факта, че Крум Зарков е внук на ген. Леонид Кацамунски от бившата Държавна сигурност.

В момента СДС е коалиционен партньор на ГЕРБ. По време на последния кабинет на Бойко Борисов сградата на ул. “Раковски” 134 подслони и НФСБ на Валери Симеонов, който също участваше в тогавашната управляваща коалиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG