Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петр Немец, който със спомена за Пражката пролет събра 1 млн. долара за Украйна


Петр Немец
Петр Немец

На 20 срещу 21 август 1968г. армии от пет държави, една от които е България, нахлуват на територията на тогавашната Чехословакия. Те окупират страната и слагат край на опита за провеждане на либерални и демократични реформи, които стават известни като „Пражката пролет“.

На 17 август 54 години по-късно, един млад адвокат в днешна Чехия написа в Туитър:

„Е, през нощта на 20 срещу 21 ще изпратим по 1968 крони за оръжия за Украйна, нали?“.

Този туит предизвика лавинообразен ефект. До сутринта на 22 август вече бяха събрани над 24 млн. чешки крони или около 1 млн. долара.

Младият адвокат се казва Петр Немец. С примера си той увлича близо 14 хил. души, които изпращат дарения основно на стойност от 1968 крони, но украинските представители съобщиха, че е имало такива, които са дарили и по 68 или 196,8 крони в памет на събитията от 1968 г.

„Чехите и словаците, които сами изпитват тежестта на окупацията през 1968 г., са наясно с трагедията, която се случва на украинския народ заради руската агресия. С подкрепата на нашите близки партньори, сред които без съмнение е Чехия, Украйна може да отблъсне атаките на държавата агресор и да защити правото си да съществува в състояние на свобода и демокрация“, каза в благодарствено обръщение Виталий Усати, който е водач на дипломатическата мисия на Киев в Прага.

Всички средства влязоха в специалната сметка на украинското посолство в Прага, който беше разкрита още на в края на февруари с началото на руската инвазия. Парите, които чешките граждани даряват от шест месеца насам, постъпват по сметките на украинското представителство през електронния магазин „Подарък за Путин“ (Gift for Putin). На него всеки потребител може да избере и специфичен „подарък“, за който иска да направи дарение по всяко време.

На портала може да се направи дарение за всичко от каски и пакети за дезинфекция до дронове и танкове. До момента, по данни от страницата, пари са дарили почти 42 хил. души, а общата стойност е близо 6,9 млн. долара.

Самият Петр казва, че не е очаквал туитът му да има такъв ефект.

„Това ме прави щастлив. Изведнъж за нас 1968 г. не беше само нещо, което ни прави тъжни и пораженчески настроени, а стана повод да помогнем на някого, който е в подобна ситуация в момента“, каза той пред чешко издание.

Петр е известен с острите си позиции срещу войната. Той също така се бори и с руската пропаганда, която има своите корени и в Чехия. През август той става част от група, която подава сигнал до главния прокурор за разпространяване на руската пропаганда, включително и умишленото, настойчиво разпространяване на символа “Z” в социалните мрежи.

Големият му успех обаче остава с „неочакваното“, по неговите собствени думи, развитие на идеята за събиране на средствата по време на годишнината от Пражката пролет. Тази история придоби популярност не само в местните медии, но и в световните агенции като Ройтерс. За Петр най-важно е какво е въздействието върху съзнанието на хората и това да не забравят нито миналото, нито настоящето.

„Хората в момента имат много собствени грижи, но не забравяме Украйна, както и нашата окупация“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG