Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шпиони или блогъри? Албания остави в ареста двамата руснаци и украинец, обвинени в шпионаж


Руската блогърка Лана Сатор
Руската блогърка Лана Сатор

Тирана обвини двама руснаци и един украинец в шпионаж. Приятели на рускинята Лана Сатор настояват, че тя е била във военната база само заради популярния си блог за урбекс туризъм. Албанската полиция обаче твърди, че мъжът, пътувал с нея, е признал, че е извършвал шпионаж.

Съдът в Албания остави в ареста двамата руснаци и един украинец, които бяха задържани в събота по обвинения в шпионаж.

Те бяха арестувани, след като са се опитали да влязат във военния завод "Грамш" в централна Албания.

Обвинението към тях е, че са събирали "секретна информация от военен или друг характер, за да я предоставят на чужда страна". В сряда обаче съдът отхвърли другото по-сериозно обвинение, че тримата действително са предоставили информацията, която са събрали, на чужда държава.

Новината за задържането им обиколи света в неделя, след като албанският премиер Еди Рама каза, че двамата мъже и една жена са "заподозрени в шпионаж". Появиха се и подробности за "парализиращ спрей", който обвиняемите са използвали срещу войници, опитващи се да ги задържат.

В сряда приятели на Лана Сатор, една от най-известните урбекс блогърки в Русия, потвърдиха за Радио Свободна Европа, че тя е сред тримата арестувани.

Понятието урбекс (urbex) туризъм произлиза от словосъчетанието urban exploration, което означава "изследване на градската среда". То обикновено включва изследването на изоставени сгради.

Сатор е известна със своите въздействащи снимки от вътрешността на строго охранявани военни обекти. През 2012 г. тя се промъкна в руска ракетна фабрика и публикува снимки на сградата.

Снимка на Лана Сатор от вътрешността на руски ракетен завод
Снимка на Лана Сатор от вътрешността на руски ракетен завод

От началото на руската инвазия в Украйна Сатор живее в Грузия.

Павел Огородников, руски блогър и приятел на Сатор, който също живее в Грузия, казва, че тя не е шпионин. За последно той е говорил с нея на 20 август, малко преди ареста ѝ.

"Тя има 250 000 последователи в Инстаграм, давала е интервюта на много чуждестранни сайтове и публично се е изказвала срещу войната. Не мисля, че шпионите се държат така", каза Огородников.

Двамата арестувани със Сатор са Михаил Зорин, на 23 г., от Русия, и Федир Михайлов, от Украйна.

Докладът на албанската полиция, видян от Балканската служба на Радио Свободна Европа, предполага, че посещението във фабриката "Грамш" е било по идея на Зорин. Докладът твърди още, че Сатор и Михайлов са решили да не се опитват да влязат във фабриката, а Зорин е продължил сам.

След като руснакът се е опитал да прескочи оградата около завода, двама войници са се опитали да го задържат. Тогава Зорин е използвал парализиращ спрей.

Според доклада Зорин е "признал", че е бил информатор на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) и че е имал задачата да изпрати снимки на военни съоръжения и "критична инфраструктура" в Русия. Поддръжниците на блогърката Лана Сатор обаче се съмняват каква военна стойност би могла да има една отдавна неизползваната фабрика за чужди сили.

По-рано албанският министър на отбраната Нико Пелеши каза, че насилието, за което се твърди, че е използвано от Зорин, означава, че разследването на Тирана ще бъде задълбочено "в по-широк регионален и политически контекст".

По думите на руският градски изследовател Огородников "парализиращият спрей" е насилствена последна мярка, използвана от някои по-крайни почитатели на урбекс туризма.

Снимка на съветския летящ кораб “Екраноплан”, направена от Лана Сатор
Снимка на съветския летящ кораб “Екраноплан”, направена от Лана Сатор

"Понякога хората използват лютив спрей срещу охраната, за да [не бъдат] заловени. Това не се приема в нашето движение, но понякога някой може и да го направи", казва той и добавя: "Знам със сигурност, че Лана никога не би подкрепила използването [на лютив спрей]."

Въпреки че завода, в който бяха задържани тримата, не се използва, той все още се охранява като собственост на албанската армия. Балканската страна е добре известна в кръговете на урбекс почитателите със своите изоставени сгради от комунистическата епоха. През март 2019 г. Сатор отпразнува 30-ия си рожден ден в подземна албанска оръжейна фабрика и публикува снимки от мястото.

На 21 август, при инцидент, който изглежда няма връзка със случая на Сатор, четирима чешки граждани бяха задържани във военния завод "Поликан", на 60 километра южно от "Грамш".

Албания, която е член на НАТО от 2009 г., категорично осъди непровокираното нахлуване на Русия в Украйна и се присъедини към санкциите на Европейския съюз и САЩ срещу Москва.

  • 16x9 Image

    Еймъс Чапъл

    Еймъс Чапъл е фотограф, изследовател на снимки и търсач на истории в Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG