Връзки за достъпност

Извънредни новини

Точно преди да стане паметник на културата. Започна разрушаването на един от тютюневите складове в Пловдив


Разрушаването на тютюневия склад започна от покрива
Разрушаването на тютюневия склад започна от покрива

Започна разрушаването на един от емблематичните тютюневи складове в Пловдив - този на Кочо Попов и братя Михалови, съобщи местният сайт "Под тепето". Събарянето на историческата сграда предизвика протести.

В четвъртък работници започнаха да свалят керемидите на покрива на склада, който е една от малкото напълно запазени такива сгради. Според плановете събарянето трябва да приключи за 60 работни дни.

Разрушаването е по инициатива на собственика на сградата - дружеството "Кепитъл Холдинг Груп". То започна, въпреки че тече процедура складът да бъде обявен за паметник на културата.

Паметник на културата ли е

Зданието е включено в списък със сгради в Пловдив, които очакват Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да ги класифицира като паметници на културата.

Още на 5 ноември миналата година Община Пловдив е била уведомена, че институтът е започнал процедура по изготвяне на заключителна оценка и режими за опазване на единични архитектурно-строителни недвижими културни ценности в историческата зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив".

Няколко пъти собствениците на склада не са разрешили на експертите на НИНКН да влязат вътре, което е част от процедурата по издаване на статут. Въпреки това те са изготвили предварителната оценка на сградата.

Тя гласи, че макар да е на 105 години, тя е запазена. Посочва се също, че складът е важен формиращ елемент за създаването на групова недвижима културна ценност Тютюнев град. Затова предложението на НИНКН е тя да бъде обявена за като единична недвижима културна ценност от местно значение.

На 19 август така нареченият фиш на сградата е внесен актуализиран в дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерството на културата.

Пред Свободна Европа от НИНКН уточниха, че още на 16 август и общината, и собствениците са били уведомени, че предстои сградата да получи статут.

Как се стигна до разрушаването

Въпреки това на 18 август кметът на Пловдив Здравко Димитров е издал разрешение за разрушаване. Става дума за т. нар. План за безопасност и здраве, който обаче на практика дава зелена светлина за събарянето.

„Сградите не са защитени като недвижими културни ценности, докато не получат заповед от министъра на културата по чл. 58 от Закона за културното наследство“, заявиха от Общината и уточниха, че не са получавали указания от страна на МК и НИНКН за спиране на каквито и да е действия в сградата.

Заради неочакваното събаряне обаче в четвъртък на място лично отиде директорът на НИНКН арх. Петър Петров, който е разбрал в сряда, че разрушаване започва на следващия ден, и то от журналисти.

"Историята, културата, естетиката, времето в историческите сгради не са собственост на притежателите на тези сгради, а на цялото общество. Това е културната ценност, която е необходимо да пазим, не да я погубим", коментира той.

"В този смисъл действията на кмета и на собствениците са необясними и неадекватни. Кметът на всеки град отговаря за опазването на недвижимото културно наследство на територията му и по закон, и морално. Разрушаването на склада може да не е незаконно, но е неморално“, добави Петров.

В същото време започнаха протести на граждани и представители на "Демократична България", организирани часове след новината за предстоящото събаряне на склада. Хората направиха и жива верига.

Жива верига срещу разрушаването на тютюневия склад
Жива верига срещу разрушаването на тютюневия склад

"Заличават паметта и красотата на Пловдив! Нито законът ги спира, нито моралът", написаха във Фейсбук организаторите на протеста под надслов "Жива верига за тютюневия град в Пловдив".

Може ли складът да бъде запазен

"Ако бе прието предложението за декларирането на сградата като единичен паметник на културата, допустимите намеси биха били само консервация и реставрация - на фасадите, покрива, дограмите, така че да бъде запазена автентичността й и да бъдат възстановени декоративните фасадни елементи", коментира журналистът от "Под тепето" Ивайло Дернев.

Той уточни, че така щеше да е в сила забрана за преизграждане на зданието (разрушаване и създаване на модерна реплика), използването на нетипични материали, поставянето на климатици по фасадите и т.н.

За да стане складът паметник на културата, трябва да бъде свикано заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министъра на културата. Това не се е случило до този момент.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG