Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Модерна" съди "Пфайзер" и "Бионтех" за кражба на патент за COVID ваксината


Американската технологична компания "Модерна" (Moderna) съобщи, че е подала съдебен иск срещу "Пфайзер" (Pfizer) и "Бионтех" (BioNTech) за нарушение на патент при разработването на първата ваксина срещу COVID-19, одобрена в САЩ.

"Модерна" твърди, че двете компании, които работят заедно, са копирали технология, разработена от нея години преди пандемията, съобщава Ройтерс. След обявяването на новината акциите на "Пфайзер" паднаха с 1,4%, а на "Бионтех" с около 2%.

"Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех" създадоха почти по едно и също време в края на 2020 година ваксини срещу коронавируса, базирани на РНК технология.

Делото е заведено в окръжния съд на САЩ в щата Масачузетс и в окръжния съд в Дюселдорф в Германия, но няма информация каква сума за обезщетение се иска.

"Завеждаме тези дела, за да защитим иновативната РНК технологична платформа, в която сме пионери. Инвестирахме милиарди долари в нейното създаване и я патентовахме през десетилетието преди пандемията от COVID-19", каза главният изпълнителен директор на "Модерна" Стефан Бансел.

Компанията, базирана в Кеймбридж, щата Масачузетс, беше новатор в технологията за създаване информационна РНК (mRNA) ваксина, създадена в началото на века. Наличието й позволи много бързо да бъде разработена ваксината срещу COVID-19.

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ даде разрешение за спешна употреба на ваксината първо на "Пфайзер"/"Бионтех" през декември 2020 г., а една седмица по-късно и на "Модерна". Нейният препарат обаче тогава донесе приходи от 10,4 милиарда долара, докато този на тандема - 22 милиарда долара.

"Пфайзер" и "Бионтех" вече са изправени пред множество съдебни дела от други компании, които твърдят, че ваксината им нарушава техните патенти. "Модерна" също е съдена за нарушаване на патенти в Съединените щати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG