Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Авторитаризъм." Бившите управляващи са против идеята на Трифонов за референдум за президентска република


Корнелия Нинова и Асен Василев. Снимката е архивна
Корнелия Нинова и Асен Василев. Снимката е архивна

Бившите управляващи критикуваха идеята на Слави Трифонов за референдум за президентска република.

Според “Продължаваме промяната” осъществяването на тази идея ще доведе до концентрирането на много власт в един човек. БСП каза, че предложението е невъзможно за осъществяване. “Демократична България” смята, че установяването на президентска република би било крачка към авторитаризъм.

В изявление в петък лидерът на “Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов поиска референдум за превръщане на България в президентска република. Трифонов аргументира предложението си с недоволство от настоящата политическа система и каза, че в следващия парламент неговата партия ще бъде гарант за това, че решението на хората ще бъде приведено в действие. Предложението дойде дни преди официалното начало на предизборната кампания за изборите на 2 октомври.

След изявлението на Трифонов бившите му коалиционни партньори реагираха на предложението му.

“ИТН в продължение на три парламента разбиваха възможността за стабилност, за сигурност, за създаване на редовно правителство. В тази много сложна ситуация, в която се намира светът и България, имаме нужда от предвидимост, а не от допълнително разбиване”, коментира пред бТВ лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Според нея това, което предлага Слави Трифонов, е невъзможно и хората отново ще бъдат употребени.

“Единственият орган, който може да реши дали да станем президентска република, се нарича Велико народно събрание. С референдум не може да се промени формата на държавно управление”, каза още тя.

“Господин Трифонов казва, че ИТН ще е гарант в парламента за този референдум. Нека да си припомним какъв гарант бяха за предишния референдум - никакъв”, допълни Нинова.

Подобна позиция изрази и съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

“Слави Трифонов инициира три референдума и след това нищо от тях не реализира”, каза той пред БНТ в съвместно интервю с Кирил Петков.

Василев добави, че евентуалното установяване на президентска република би довело до концентриране на твърде много власт в един човек.

“Даже Тодор Живков не си е позволявал да концентрира толкова много власт в себе си”, каза Василев.

Според Надежда Йорданова от “Демократична България” подобно решение би било крачка към авторитаризъм.

“Президентската република в едно неукрепнало общество е решителна крачка към авторитаризъм. Ние няма да го допуснем”, каза Йорданова пред бТВ.

Според нея изявлението на Трифонов е нагледно обяснение за поведението на ИТН в последните три парламента, в които “беше блокирана всяка възможност за стабилно управление”.

Правителството на Кирил Петков падна след вот на недоверие. Това се случи, след като Слави Трифонов оттегли партията си от управляващата коалиция. В предишните два парламента ‘Има такъв народ’ беше съответно втора и първа политическа сила, но се оттегли от преговори за коалиция и не предложи за гласуване състав на кабинет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG