Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна започна настъпление в окупираната Херсонска област. Киев поиска "предпазливост" в съобщенията


Украински военни
Украински военни

Въоръжените сили на Украйна са пробили първата линия на отбраната на руската армия край Херсон, съобщи ръководителят на пресцентъра на силите за отбрана „Юг” Наталия Хуменюк.

„Започнахме офанзива в различни посоки в Южна Украйна, както и за връщане на контрола върху окупираната Херсонска област”, потвърди тя пред Current time.

Хуменюк добави, че ударите по логистичните маршрути на руските агресори значително са ги отслабили и не им се дава възможност за настъпление. През последната седмица са поразени над 10 руски склада за боеприпаси.

Медии съобщават, че в Херсон се чуват експлозии, а жителите са призовани да се скрият на безопасни места, да се снабдят с храна, вода и аптечки за първа помощ.

Украински военни обаче призоваваха за информационно мълчание.

„Военната операция изисква тишина. Това, че се вдига такъв шум около новини от фронта, не е правилно. В условията на хибридна, информационна война, трябва да се знае, че всякакви действия, дори и вдъхновяващи, трябва да бъдат извършени и да имат логичен завършек, само тогава те могат да бъдат ефективни“, каза Хаменюк.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската администрация, добави: „Разбирам желанията и мечтите ни. Но аз все пак предлагам да подхождаме с предпазлив коментар към всички наши военни действия“.

Според представители на оперативната група на Въоръжените сили на Украйна „Каховка“ обаче съобщиха, че по време на боевете 109-ти полк на самопровъзгласилата се Донецка народна република се е оттеглил от позициите си. А руските парашутисти, изпратени като подкрепление, са избягали от бойното поле, предаде Радио Свобода.

Във видеото, публикувано от„Каховка“, мъж, чието лице не се вижда, но вероятно е руски войник, казва, че украинските войски са пробили отбранителната линия на 29 август и водят масиран обстрел.

Освен това от "Каховка" съобщиха, че са разрушени почти всички големи мостове.

„Руската армия е отрязана от доставките на оръжие и личен състав от територията на Крим. За Украйна това е блестящ шанс да върне териториите си“, заявиха от групата.

Сирените за ракетна опасност не спират в град Нова Каховка, Херсонска област и в момента е обявена евакуация на жителите от работните места в бомбоубежища, потвърди пред ТАСС Владимир Леонтиев - ръководител на руската окупационна Военно-гражданската администрация (ВГА) на областта.

Той добави, че има повече от 10 ракетни удара на ден и че въоръжените сили на Украйна обстрелват града с американски реактивни системи за залпов огън HIMARS. Ударите са по гражданска инфраструктура, разрушен е универсален магазин.

Началникът на районната военна администрация в Берислав Владимир Литвинов пък каза пред украинския сайт "Суспiльне", че въоръжените сили на Украйна са ударили и Бериславския машиностроителен завод, където руската армия е разположила техника, боеприпаси и жива сила. В момента там има голям пожар.

Съобщава се за изстреляни ракети от окупираната Херсонска област към Николаевска област.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало тези съобщения.

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов обаче ги отхвърли, като написа в Телеграм:

"Поредният фейк на украинската пропаганда, който лесно се възприема от Запада: Украинските бойци уж са започнали настъпление в южното направление. Това е точно такова информационно подхвърляне, както и всички предишни, като виртуалните "атаки" срещу Кримския мост, които диванните войски на киевския режим извършиха неведнъж".

Според Пентагона украинската армия е започнала да проучва фронтовата линия в южната посока, преди да подготви голямо контранастъпление. Като част от тези операции се извършват атаки срещу складове, щабове и други обекти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG