Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина." Майк Помпео посети България


Майк Помпео в НДК. На заден план се вижда Кирил Домусчиев
Майк Помпео в НДК. На заден план се вижда Кирил Домусчиев

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео посети България и изнесе лекция на събитие на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Той осъди действията на Русия, която спря доставките на природен газ за България, и посочи добива на шистов газ като алтернатива на руските доставки.

“Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ”, каза Помпео, цитиран от БТА. Според него България има шанса да “реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа”.

Лекцията беше на тема “Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер”. Помпео пристигна в София по покана на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, съобщи работодателската организация.

Свободна Европа се свърза с посолството на САЩ в София по повод посещението на Помпео. Оттам посочиха, че не коментират “пътуванията на частни лица”.

В своето изказване на събитието Кирил Домусчиев също се застъпи за добива на шистов газ като алтернатива на доставките от Русия и нарече “Газпром” “ненадежден доставчик”. По-рано обаче той е подкрепял възобновяването на преговорите с “Газпром” с аргумента, че така доставките ще са по-евтини. Домусчиев участва на пресконференция на бившия вицепремиер Корнелия Нинова, в което тя призова за подновяване на преговорите с руската държавна компания, след като тя едностранно и в нарушение на договора спря доставките на газ за България.

Майк Помпео беше държавен секретар по време на мандата на Доналд Тръмп като президент. Той беше назначен през 2018 г. След уволнението на Рекс Тилърсън. Преди това беше директор на ЦРУ. Като държавен секретар той критикуваше отношението на Китай към уйгурската общност и политиката на Пекин спрямо Хонконг. Помпео защитаваше оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG