Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Украйна ще спечели. Въпросът е на каква цена". Шон Пен, който документира резултата от войната


Шон Пен в Украйна с бронежилетка и каска
Шон Пен в Украйна с бронежилетка и каска

В последните години се изявява повече като политически активист, отколкото като един от най-известните и обичани актьори. Иначе отдавна защитава хуманитарни каузи и лично посещава кризисни точки за да помага на пострадалите при урагани, земетресения и наводнения.

Шон Пен е и холивудската звезда, която прие най-присърце войната, преобърнала фатално живота на украинците от 24 февруари насам. Затова и получи най-висока благодарност.

На 30 август президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде указ за държавни награди на чужди граждани, подкрепили Украйна след началото на руската инвазия.

Сред тях - Шон Пен и колегите му Бен Стилър, Лив Шрайбър и Джесика Частейн, както и бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол и водещият дизайнер Демна Гвасалия. Мъжете бяха удостоени с орден за заслуги трета степен, а дамата - орден на принцеса Олга трета степен. С други награди бяха почетени още държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, италианският премиер Марио Драги, ръководителят на разработчика на дронове Bayraktar Халуку Байрактар и членовете на групата Imagine Dragons.

Всички те посетиха Киев след започването на войната. Но Пен, който месеци по-рано снимаше документален филм за ситуацията в Донецк и Луганск, пристигна там още на 24 февруари, за да запише руското нахлуване в Украйна. Тогава той се срещна със Зеленски за първи път, а той му благодари от името на цялата страна.

"В Зеленски аз видях нещо, което не съм виждал преди. Изключителна смелост се вижда в очите му. За мен е ясно, че Украйна ще спечели. Въпросът е на каква цена", каза по-късно Пен.

На 6 март, в интервю за Си Ен Ен, актьорът каза, че е изумен и трогнат от украинския народ и неговия лидер. Той призова милиардери да помогнат за купуване на военна техника. А на американците пожела да се обединят като украинците. Пен напусна страната пеша, през границата, заедно с бежанците.

След това откри център за подпомагането им на полска територия.

През лятото Пен се върна в Украйна и посети няколко града, сред които разрушените Буча и Ирпен.

Киев, 28 юни
Киев, 28 юни

От Ирак, през Хаити до Афганистан

Противопоставянето на вийната и благотворителността са в кръвта на Шон Пен отдавна. На 18 октомври 2002 г. той плати 56 000 долара, за да публикува отворено писмо до президента Джордж У. Буш във Вашингтон пост. В него Пен критикува политиката на САЩ спрямо Ирак. През декември 2002 г. сам посети страната, където се срещна с деца в болницата в Багдад.

През 2005 г. Шон Пен пътува до Луизиана след урагана "Катрина", качи се на лодка и започна да вади сам жертвите на наводнението. Същата година той отиде в Иран като кореспондент на Сан Франциск Кроникъл, където се срещна с културни дейци в Техеранския филмов музей. Помогна и при земетресението в Хаити през 2010 г., където пристигна с 1 млн. долара помощ.

Протестира заедно с гражданите на Кайро на площад "Тахрир" през март 2011 г. и призова за по-бърз преход към демокрацията и сваляне на стария режим. Година по-късно посети Афганистан и дари одеяла, прибори и храна. Отиде и в засегнатите от наводнения села в Пакистан.

Срещи с Чавес, Кастро и Ел Чапо

Някои инициативи на Пен обаче са противоречиви и в годините той получава критики за тях. Като противник на администрацията на Буш, актьорът винаги е проявявал интерес към латиноамериканските движения и лидери, които споделят неговото мнение. През 2007 г. той се срещна с Уго Чавес във Венецуела, с когото дори се сприятели.

Пен и Чавес на президентския самолет
Пен и Чавес на президентския самолет

Година по-късно посети Куба и интервюира Раул Кастро.

През 2015 г. Пен се срещна дори с укриващия се по това време мексикански наркобарон - ръководителят на картела Синалоа Хоакин Гусман Лоера, известен като Ел Чапо.

Шон Пен се ръкува с Ел Чапо
Шон Пен се ръкува с Ел Чапо

Интервюто с един от най-търсените престъпници в света, беше публикувано в списание Ролинг Стоун през януари 2016 г., след като наркобосът беше арестуван. Актьорът каза, че целта на тази среща е била да допринесе за обсъждането на политиката в борбата с наркотиците.

Той обаче каза, че срещата му с Ел Чапо не е допринесла за неговото залавяне, тъй като се е състояла месеци по-рано и на друго място. Пен дори я нарече провал и каза, че съжалява за нея, защото не е постигнал целта си.

От сърфа до "Оскар"-ите

Шон Пен е роден на 17 август 1960 г. в Санта Моника, Калифорния. Баща му Лео Пен е актьор и режисьор, син на еврейските емигранти, преселили се в САЩ от Русия и Литва през 1900 г. Майка му Айлийн Райън - актриса, е с наполовина италиански и ирландски корени, католичка, какъвто е и Шон. Той има двама братя - по-големият - Майкъл, е музикант, по-малкият - Крис, е актьор. Той почина от инфаркт през 2006 г.

Израснал край океана, от малък Шон е запален сърфист. „Мога да опиша детството си с една фраза – Хъкълбери Фин със сърф“, казва той.

Описва себе си още като хулиган, който обаче по-скоро си мисли, че може да стане полицай. Негови приятели от момчешките години са братята Чарли Шийн и Емилио Естевес, както и Роб Лоу, които също като него, избират актьорската професия.

„Станах актьор заради Робърт де Ниро“, казва Шон. Двамата са родени на една и съща дата, но Де Ниро е 17-години по-стар.

Още в училище той влиза в театрална трупа и заедно с приятели правят няколко късометражни филма. През 1974 г. се появява в епизод на телевизионния сериал „Малка къща в прерията“, който има няколко епизода, режисирани от баща му.

Мечтае за Бродуей, но директно влиза в киното. Първата му роля е в „Кадети“ през 1981 г. Следват още много, все по-успешни. В "Лоши момчета" за първи път го сравняват с Де Ниро, а няколко години по-късно двамата вече играят заедно.

Само от 1996 до 2002 г. Пен получава три номинации "Оскар" за най-добра мъжка роля - за "Осъденият на смърт идва", "Сладък и гаден" и "Аз съм сам". Не след дълго - през 2003 г. Пен печели първия си "Оскар" в тази категория - за "Реката на тайните" на Клинт Истууд, за който получава и "Златен глобус". А през 2008 г. и втория - за ролята му на гей иконата-политик Харви Милк в биографичния "Милк". След него той официално осъди хомофобията и продкрепи гей браковете.

Със златната статуетка за "Милк"
Със златната статуетка за "Милк"

Печели награди и от всички други големи филмови фестивали - Бафта, Сезар, Кан, Венеция.

Актьорската игра обаче не му стига. През 1991 г. Пен прави режисьорския си дебют с „Индийският бегач“. Следват още няколко филма, най-успешният от които "Сред дивата природа" (2007).

Шон Пен се е женил три пъти - за Мадона, Робин Райт и Лейла Джордж. Бил е сгоден още два пъти - за Елизабет Макгавърн и Чарлийз Терон, имал е връзка и със Сюзан Сарандън. Има две деца от брака си с Райт - Дилън Франсис, която също е актриса и Хопър Джак, който е модел.

XS
SM
MD
LG