Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин няма да отиде на погребението на Горбачов заради "работния график"


Говорителят на Кремъл каза, че Путин "се е отбил" в Централната клинична болница по-рано през деня, за да се сбогува с Горбачов
Говорителят на Кремъл каза, че Путин "се е отбил" в Централната клинична болница по-рано през деня, за да се сбогува с Горбачов

Руският президент Владимир Путин няма да може да присъства на погребението на Михаил Горбачов. Работният график, "за съжаление, не му позволява", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че Путин "се е отбил" в Централната клинична болница по-рано през деня, за да се сбогува с човека, чието име се свързва с прекратяването на Студената война. Руският президент е положил цветя на ковчега преди да отпътува на посещение в Калининград.

Песков каза, че Горбачов няма да бъде почетен с пълни държавни почести. Службата ще включва почетен караул и някои други елементи, които обикновено се дават по време на такава церемония.

Дъщерята на Горбачов, Ирина Вирганская, каза, че погребението на баща й ще се състои на 3 септември в историческия Дом на съюзите, където са погребани всички съветски лидери, с изключение на Никита Хрушчов.

Решението на Путин да не присъства на погребението е знак за отношението на Кремъл към смъртта на човек, възхваляван от голяма част от Запада за въвеждането на политически и икономически промени, известни като "гласност" (откритост) и "перестройка" (преструктуриране), които помогнаха падането на Берлинската стена, обединението на Германия и в крайна сметка разпадането на Съветския съюз.

Путин беше в обтегнати отношения с Горбачов и нарече разпадането на Съветския съюз "най-голямата геополитическа катастрофа на (20-ти) век".

Горбачов почина на 91-годишна възраст на 30 август след продължително боледуване.

Михаил Горбачов, който донесе края на СССР и свободата за Източна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG