Връзки за достъпност

Извънредни новини

В чужбина ще бъдат разкрити най-малко 734 секции. Заявления за гласуване могат да се подават до 6 септември


Служебният министър на външните работи Николай Милков

За предсрочните парламентарни избори на 2 октомври в чужбина ще бъдат разкрити най-малко 734 секции за гласуване. Това каза в неделя пред Българското национално радио служебният външен министър Николай Милков.

Това е броят на избирателните секции, които се разкриват "служебно" по данни от предишните избори, уточни Милков.

Той припомни, че срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната е до 6 септември, и добави, че в зависимост от техния брой могат да бъдат разкрити още секции извън граница.

Електронното заявление за гласуване в чужбина може да бъде попълнено на сайта на ЦИК. Нова секция се разкрива при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място.

В неделя Милков каза, че очаква общият брой на секциите в чужбина да бъде около 750. До момента са били подадени около 30 000 заявления, като 17 000 от тях са в Турция, каза Милков.

Относно разкриването на секции за гласуване на територията на Украйна, Милков коментира, че тази седмица предстои заминаването на работна група, която да анализира ситуацията и условията за възобновяването на работата на посолството в Киев.

Според него е възможно да има прекъснати комуникации като телефони, интернет, вода. По думите му чак след като бъде възобновена дейността на консулската ни служба, може да се мисли за отваряне на секции, като това зависи от активността на хората.

Милков каза, че досега обикновено за разкриване на секции са били подавани около 100 заявления за гласуване за двете ни посолства – в Киев и в Одеса.

По-рано тази седмица на брифинг в министерство на външните работи беше съобщено, че за гласуване на територията на Украйна са постъпили едва 7 заявления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG