Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тежки машини и войници пристигат в наводнените села


Машини разчистват щетите в село Каравелово.
Машини разчистват щетите в село Каравелово.

70 тежки машини пристигат в карловските села, засегнати от наводненията, съобщи областният управител Ангел Стоев.

Новината идва на четвъртия ден след дъждовете, които оставиха без ток и вода няколко населени места.

Валежите предизвикаха бедствие в град Сопот и в селата Христоданово, Богдан, Трилистник, Каравелово, Войнягово, Иганово и Слатина. Десетки хора бяха евакуирани, разрушени бяха няколко моста, както и къщи, нарушена беше и пътната настилка.

В най-засегнатото село Богдан пет къщи са застрашени от срутване, предаде БНТ. Първите етажи на залетите къщи все още са необитаеми, като в Трилистник става дума за над 100 къщи. В някои от селата вече има вода, годна за пиене, но не навсякъде има ток.

В община Калояново са останали наводнени само земеделски земи.

В понеделник засегнатите села ще получат вода и храна от Държавния резерв, каза Ангел Стоев. Той добави, че бурните води са довлекли дървена маса "в огромни количества", като влачените дървета и коренища са затлачили мостовете. Прииждащите нови количества са усилили натиска и така някои от съоръженията са били отнесени.

Срутените мостове вече се възстановяват, но няма да бъдат понтонни, а свързването ще става чрез насипване на земна маса, каза още Ангел Стоев пред Радио Пловдив.

Започна описването на щетите в две от селата - Богдан и Каравелово. Агенцията за социално подпомагане ще отпусне първоначална помощ от половин минимална работна заплата на засегнатите. Втора комисия ще направи пълно описание на разрушената инфраструктура и на къщите, които трябва да бъдат възстановени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG