Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще се справя с енергийната криза". Лиз Тръс е следващият премиер на Великобритания


Новият премиер на Великобритания Лиз Тръс
Новият премиер на Великобритания Лиз Тръс

Лиз Тръс спечели надпреварата за лидер на Консервативната партия във Великобритания, като по този начин ще стане следващият министър-председател, съобщи Би Би Си. Във вторник тя ще стане министър-председател, като посети кралица Елизабет Втора в Балморал и състави правителство.

Дотук се стигна, след като през юли бившият премиер Борис Джонсън беше принуден да подаде оставка. Една от основните причини за това стана т.нар. скандал "партигейт", който доведе до срив в подкрепата към него.

Основният опонент на Тръс за мястото на Джонсън беше бившият министър на финансите Риши Сунак, който получи 60 399 гласа срещу 81 326 за Тръс.

"Трябва да покажем, че ще постигнем резултати през следващите две години. Ще представя смел план за намаляване на данъците и растеж на нашата икономика", каза Тръс след обявяването на резултата.

„Ще се справя с енергийната криза, като се занимавам със сметките за отопление на хората, но също така и с дългосрочните проблеми, които имаме по отношение на доставките на енергия.“

Тръс беше министър на външните работи в кабинета на Джонсън. Тя обещава да действа бързо, за да се справи с кризата и с ръста на разходите за живот във Великобритания, като казва, че в рамките на една седмица ще излезе с план за справяне с нарастващите сметки за енергия и осигуряване на бъдещи доставки на гориво.

Тръс даде знак по време на кампанията си, че ще отмени увеличенията на данъците и ще намали други облагания, като според според някои икономисти това може да засили инфлацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG