Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ревностна подкрепа". Лиз Тръс встъпи в длъжност като министър-председател


Лиз Тръс
Лиз Тръс

Лиз Тръс стана новият министър-председател на Великобритания след среща с кралица Елизабет II в Балморал, Шотландия, във вторник. Това беше последната формална стъпка за поемането на поста.

Дотук се стигна, след като през юли бившият премиер Борис Джонсън беше принуден да подаде оставка. Една от основните причини за това стана т.нар. скандал "партигейт", който доведе до срив в подкрепата към него.

Преди да напусне поста си, предшественикът ѝ Борис Джонсън обеща своята "ревностна подкрепа" за Тръс и каза, че руският президент Владимир Путин е „напълно заблуден“, като си мисли, че може да успее в „изнудването и тормоза“ с доставките на газ.

Пред Даунинг стрийт 10, резиденцията на премиера, в последното си изказване като министър-председател Джонсън прогнозира, че Обединеното кралство ще запази „икономическата сила, за да даде на хората парите, от които се нуждаят, за да преминат през тази енергийна криза, причинена от жестоките действия на Путин".

На пресконференция в Москва във вторник руският външен министър Сергей Лавров отправи словесни атаки към ръководството на Тръс. Той каза, че Тръс се е стремяла да „защитава интересите на Великобритания, без да взема предвид позициите на другите по никакъв начин и без опити за компромис“.

Очаква се Тръс да състави своя кабинет скоро след назначаването си. Много доклади предполагат, че фаворитът за заместник на Тръс като външен министър е Джеймс Клевърли, който е служил като министър на образованието.

Тръс поема поста в момент, в който страната е изправена пред енергийна криза и необходимост от поддържане на обществена подкрепа за позицията спрямо Русия за войната ѝ в Украйна. Тя е изправена и пред дълбоки разделения Консервативната партия.

Като министър на външните работи на Джонсън Тръс прекара значително време в събиране на подкрепа на национално и международно ниво, за да отвърне на руската агресия в Украйна - най-голямото военно нахлуване в Европа след Втората световна война

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG