Връзки за достъпност

Извънредни новини

Александър Везенков, който винаги се стреми към най-високото ниво в баскетбола


Александър Везенков
Александър Везенков

През последното десетилетие той изгради кариера на един от най-добрите баскетболисти в Европа. Доказателство за това е фактът, че през 2017 г. стана едва вторият българин в историята, избран в драфт на НБА след легендата Георги Глушков.

В момента Александър Везенков играе в гръцкия гранд Олимпиакос, но правата му са собственост на американския Сакраменто кингс. Българинът обаче засега предпочита да продължи да играе в Европа, за да спечели Евролигата. А изгледите за това не са малки – през последния сезон Олимпиакос спечели дубъл, а Везенков стана най-добрият играч в местния шампионат и беше избран в идеалната петица в Гърция и Евролигата.

В момента баскетболистът буквално пише история на Европейското първенство по баскетбол в Грузия, където подобри рекорда на руснака Алексей Швед, записвайки серия от пет поредни мача с отбелязани поне 25 точки. Везенков вкара по 26 точки на Испания, Черна гора и Белгия, както и по 28 на Турция и Грузия.

Освен това той стана първият баскетболист на Стария континент в последния четвърт век, който регистрира три поредни мача с поне 25 точки и 10 борби (дабъл-дабъл) на сметката си. Везенков достигна до дабъл-дабъл в мачовете с Испания, Турция и Грузия със съответно по 11, 15 и 14 борби. Срещу Черна гора остана с 8 борби, а срещу Белгия записа 13.

С това свое представяне той се превърна в безспорно най-постоянния играч в групавата фаза на ЕвроБаскет и помогна на българския национален отбор да запази шансове за класиране на елиминациите в германската столица Берлин въпреки първите три загуби срещу Испания, Черна гора и Турция.

Във вторник България победи домакините от Грузия с 92:80 и така си осигури възможност да премине в следващата фаза на турнира, ако победи и Белгия в сряда. Това обаче не се случи и баскетболните национали отпаднаха от надпреварата след поражение от "червените дяволи" с 80:89.

Успехите на Александър Везенков под коша изглеждат някак закономерни предвид факта, че той е син на баскетболната легенда Сашо Везенков и от дете е запален по този спорт. Самият той обаче твърди, че в основата на кариерата му стои не толкова талантът, колкото постоянството и дисциплината.

"Трудно е, защото за да стигнеш до това, за което си мечтал и до много високо ниво, трябва да спазваш програми, не мога да кажа да правиш жертви, защото това, което правим всички, които играем баскетбол или футбол, или тенис, ние това обичаме. Господ ни е дал талант и просто го развиваш", казва 27-годишният Везенков пред ТВ+ през 2021 г.

По думите му "може би някой път е много по-трудно да се задържиш на високо ниво, отколкото да стигнеш до него". "Нашата кариера е кратка – 10-15 години, така че трябва много внимателно с режим, с абсолютно всичко, за да се задържиш на това ниво."

Александър Везенков (вдясно) празнува победа на Барселона над ЦСКА Москва в Евролигата със съотборника си Карлос Аройо, 11 март 2016 г.
Александър Везенков (вдясно) празнува победа на Барселона над ЦСКА Москва в Евролигата със съотборника си Карлос Аройо, 11 март 2016 г.

Александър Везенков е роден на 6 август 1995 г. в кипърския град Никозия и започва да се занимава с баскетбол на 10-годишна възраст в юношеските формации на местния клуб АПОЕЛ. През 2009 г. преминава в гръцкия Арис, за да дебютира две години по-късно на професионално ниво.

Там Везенков е обявен за най-добър млад играч в гръцката Баскет лига през 2013, 2014 и 2015 г. През последната от тези три години влиза в идеалната петкорка на Гърция, записвайки най-много вкарани кошове и най-добра статистика.

След тези постижения той става част от каталунския гранд Барселона, където печели Суперкупата на Испания. През 2018 г. преминава в Олимпиакос, с който по-рано тази година спечели купата и лигата на Гърция.

Въпреки че има гръцко гражданство, Везенков избира да играе за националния отбор на България, в който се откроява още от детските си години. Той става най-добър реализатор на три европейски първенства за юноши до 16, 18 и 20 години съответно през 2011, 2013 и 2014 г.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG