Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лекарите на кралица Елизабет Втора са притеснени за здравето ѝ


Кралица Елизабет Втора в деня на встъпването в длъжност на новия премиер на Великобритания Лиз Тръс, 6 септември
Кралица Елизабет Втора в деня на встъпването в длъжност на новия премиер на Великобритания Лиз Тръс, 6 септември

Британската кралица Елизабет Втора е под медицинско наблюдение в имението Балморал, Шотландия, съобщи Би Би Си в четвъртък, като написа, че лекарите са загрижени за здравето ѝ.

Тя е на 96 години, като по-рано тази година се навършиха 70 години от коронясването ѝ. Новината идва ден, след като тя отмени заседание на частния си съвет и ѝ беше предписано да почива.

"След допълнителна оценка тази сутрин лекарите на кралицата са загрижени за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение", се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

Членове на кралското семейство, сред които синът ѝ принц Чарлз, вече пътуват към имението.

Новоназначеният британски премиер Лиз Тръс каза, че "цялата страна" е "силно разтревожена" от новината. "Моите мисли и мислите на хората в нашето Обединено кралство са с Нейно Величество кралицата и нейното семейство в този момент", добави тя.

Би Би Си подчертава, че във вторник кралицата назначи Тръс на място в Балморал, вместо да пътува до Лондон за събитието. Тя е в лятна ваканция в шотландското си имение от юли насам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG