Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над една трета от българите не са прочели нито една книга през 2021 г.


Снимката е илюстративна.

Над една трета от българите не са прочели нито една книга през 2021 г. Това показват резултатите от националното представително проучване за нагласите към четенето, които бяха представени в международния ден на грамотността от Асоциация „Българска книга“ (АБК).

Изследването е изготвено от „Алфа рисърч“ с подкрепата на национален фонд „Култура“ и е осъществено през ноември и декември 2021 г. 37,8 процента от респондентите са отговорили, че не са прочели нито една книга през миналата година, 5,1 процента са прочели над 30 книжни заглавия за същия период.

Читателските нагласи са свързани с притежанието на домашна библиотека, смятат от АБК. Според данните на проучването всеки пети българин има от нула до 10 книги вкъщи. Близо 10 процента от всички анкетирани признават, че нямат нито едно заглавие у дома.

Сред факторите за нарастващия дял на нечетящите българи е и по-трудният достъп до литература в малките населени места, коментира Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на АБК. Според нея трябва да има национална стратегия за насърчаване на четенето, която да включва приемане на закон за книгата, премахване на данъка върху добавената стойност за книгите и др.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG