Връзки за достъпност

Извънредни новини

Роди се мега звезда. Тенисистът Карлос Алкарас, който само на 19 стана първи в света


Карлос Алкарас реагира след спечелна точка по време на оспорвания мач за титлата на 11.09.2022 г. в САЩ.
Карлос Алкарас реагира след спечелна точка по време на оспорвания мач за титлата на 11.09.2022 г. в САЩ.

Само допреди 12 месеца повечето хора не бяха чували за него. Днес обаче той е най-новата изгряваща звезда в тениса, който убедително следва по стъпките на най-големите в спорта. Той е 19-годишният Карлос Алкарас, който в неделя спечели Откритото първенство по тенис на САЩ и стана най-младият водач в мъжката ранглиста.

През декември миналата година в интервю за Ню Йорк Таймс изгряващата звезда казва, че е търпелив и знае, че трябва да събере опит преди да постигне големите успехи. Треньорът му – бившият номер 1 Хуан Карлос Фереро пък казва, че целта им е Алкарас да влезе в първите 15 в света.

Е, оказа се, че испанският тийнейджър е готов за по-големи постижения.

Победата над норвежеца Каспер Руд в неделя дойде пред пълен стадион, а шумът от подкрепата на феновете се усещаше и през телевизионните екрани по целия свят. Всъщност, за следящите тениса звездата на Алкарас се роди по-рано този сезон.

Алкарас с купата на Отвореното първенство на САЩ
Алкарас с купата на Отвореното първенство на САЩ

Той вече победи Рафаел Надал, на който се възхищава, откакто се помни. И двамата са испанци, а Надал също печели първия си турнир от Големия шлем на 19 години. Тогава Алкарас е на 2.

„Но без значение колко виден е потенциалът и колко динамична е играта, никога не се знае на какво е способен един тенисист, докато не трябва да се бори за най-големите точки в най-важните моменти“, пише спортният коментатор на Ню Йорк Таймс Крис Клари за успеха на Алкарас в САЩ.

„Неделя беше един от тези моменти и сега той и ние знаем със сигурност, че Алкарас е мега талантът, който мъжкият тенис нетърпеливо чакаше, след като Тримата големи – Надал, Джокович и Федерер – са към края на професионалната си игра“, казва още Клари.

Карлос Алкарас Гарфия е роден на 5 май 2003 г. в сравнително малко село близо до испанския град Мурсия. Той играе тенис от 4-годишен, тъй като баща му на младини също се е занимавал професионално със спорта, а след това открива своя тенис академия.

Според първите му треньори той още от малък е искал да бъде най-добрият – като идола си Надал.

„Щастлив съм за него, всеки знае нивото на тенис, което той е способен да постигне. Наистина много се радвам, че моята страна е намерила още един невероятен играч, на когото Испания може да разчита още много години“, казва Надал.

Алкарас играе първия си турнир в професионалната лига на 16 години в Рио де Жанейро. Успехите след това идват често, а очакванията се покачват. Това обаче не плаши младежа и той продължава само нагоре под постоянните напътствия на треньора си Фереро, на когото отдава част от заслугите за победите си.

Алкарас се прегръща с треньора си Фереро след победата.
Алкарас се прегръща с треньора си Фереро след победата.

2022 обаче се оказва голяма година в тепърва разрастващата му се биография. Той печели турнира Rio Open в Рио де Жанейро през февруари и става първи в Маями и Барселона, което го изстрелва в първите 10 в световната ранглиста.

Ден след рождения си ден той побеждава самия Надал на първенството в Мадрид и става първия тийнейджър, който го бие на клей. На следващия ден печели срещу тогавашния номер 1 в света – Новак Джокович. Този път пък става най-младият играч, победил сърбина, откакто самият Надал го надвива през далечната 2004 г. Освен това Алкарас става единственият човек в историята на спорта, бил Надал и Джокович в два поредни дни. Печели турнира, което става четвъртата му титла за сезона.

След края на уморителния мач в неделя срещу Каспер Руд Алкарас легна на земята.
След края на уморителния мач в неделя срещу Каспер Руд Алкарас легна на земята.

Следват още няколко турнира в следващите месеци и той стига до големия успех на Откритото първенство в САЩ, където започва като трети в света.

Победите, които го изпращат на първото място, не идват лесно, но пък показват борбеност, която е важна за играчите на това ниво, пише Ню Йорк Таймс.

„Това прави Карлос специален“, казва треньорът му Фереро. „Много играчи обичат да се състезават, но не много от тях искат да играят за големите точки. Карлос иска и аз мисля, че това е много добър знак за бъдещето“.

Така, с търпение и без да си го поставя за цел, Алкарас става най-младият водач в световната ранглиста.

„Това е лудост за мен“, каза той в неделя вечерта. „Никога не съм мислил, че ще постигна нещо подобно на 19 години. Всичко дойде толкова бързо.”

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG