Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия тайно е похарчила 300 милиона долара за политическо влияние в 24 държави


От Кремъл са си купували влияние на четири континента
От Кремъл са си купували влияние на четири континента

Русия тайно е похарчила повече от 300 млн. долара от 2014 година насам, за да повлияе на политици в повече от 24 държави. Това твърди Държавният департамент на САЩ в разсекретен доклад на американското разузнаване, съобщи "Вашингтон пост".

В документа, подписан от държавния секретар Антъни Блинкън, не се посочват конкретни държави или длъжностни лица, за които се смята, че са били цел на Русия. Но се казва, че Москва си е купувала влияние на четири континента, като е плащала за политики и партии, които й симпатизират.

"Това са минимални цифри и че Русия вероятно е прехвърлила допълнителни средства в случаи, които не са били открити", заяви служител от администрацията на Байдън по време на брифинг.

Източник от администрацията, запознат с доклада на разузнаването, твърди, че Русия например е похарчила около 500 000 щатски долара, за да подкрепи дясноцентристката Демократическа партия на Албания на изборите през 2017 г., а също така е финансирала партии или кандидати в Босна, Черна гора и Мадагаскар.

Путин харчеше огромни суми „в опит да манипулира демокрациите отвътре“, каза още източникът.

Той добави, че Кремъл е използвал Брюксел като център за създаване на фондации, които финансират крайно десни кандидати. Твърди се, че фиктивни компании се използват за финансиране на европейски партии и за купуване на влияние на други места.

Русия все още не е коментирала публично твърденията, но самата неведнъж е обвинявала САЩ в намеса във вътрешните работи на чужди държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG