Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия пое контрола над местните подразделения на "Роснефт"


"Роснефт" е една от най-големите руски петролни компании
"Роснефт" е една от най-големите руски петролни компании

Германия поставя дейностите на местното подразделение на руската петролна компания "Роснефт" под попечителството на германски държавен регулатор, съобщиха световните агенции.

Германското подразделение на "Роснефт" управлява множество рафинерии в страната, включително съоръженията край северногерманския град Швет. Според Берлин целта на решението е да се гарантира националната енергийна сигурност.

Дейностите на "Роснефт" в Германия, които осигуряват около 12 процента от капацитета за преработка на петрол на най-голямата европейска икономика, са поставени под попечителството на федералната агенция, която управлява енергийните мрежи.

Рафинерията в Швет е четвъртата по големина в Германия и доставя около 90 процента от горивата за столицата Берлин. Тя получава суров петрол от петролопровода "Дружба" от построяването си през 60-те години на миналия век. Министерството на икономиката посочва също така, че има дългосрочни планове за бъдещето на рафинерията, в която работят около 12 000 души.

Освен нея под държавен контрол се поставят и рафинериите "МиРо" (MiRo) и "Байернойл" (Bayernoil), както и подразделението "Ер Ен рифайнинг енд маркетинг" (RN Refining & Marketing GmbH).

От "Роснефт" съобщиха, че не възнамеряват да спират вноса на руски петрол, въпреки перспективата за влизане в сила на ембарго от страната ЕС от 1 януари 2023 година.

България получи изключение от ембаргото и остава единственият вход за руски петрол в ЕС по море. През юни от "Демократична България" поискаха държавата да поеме опертивния контрол над бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“, но това не се случи.

Тази година германските власти поеха контрола и над дружеството "Газпром Германия", подразделение на руския концерн "Газпром".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG