Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет отстрани целия състав на Комисията за защита на потребителите


Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев
Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев

Служебният кабинет отстрани целия състав на Комисията за защита на потребителите (КЗП). От поста си са освободени председателят Иван Френкев, както и двамата членове Велина Николва-Великова и Николай Мавров, които бяха назначени със заповед на кабинета на Кирил Петков през май.

На техните места правителството на Гълъб Донев назначава Стоил Алипиев като председател на комисията, както и Ангел Джалев и Константин Арабаджиев като нейни членове. Арабаджиев беше част от състава на комисията, който беше освободен през май.

„Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове“, пишат от комисията, цитирани от бТВ. Те определят освобождаването си като „груба намеса в независимостта на контролните органи“.

„Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции“, пишат още освободените членове на КЗП.

Иван Френкев е бивш областен координатор на БСП в Смолян, както и общински съветник на левицата. През май той замени на поста Димитър Маргаритов, който беше назначен от ГЕРБ, но с изтекъл мандат от повече от две години. Преди седмици Франкев каза, че служебното Министерство на икономиката е оказвало натиск върху комисията.

Новият председател на комисията Стоил Алипиев е бивш председател на Националната асоциация за защита на потребителите.

През последните седмици членове на служебния кабинет и президента Радев на няколко пъти говореха за действията на регулаторните органи във връзка с увеличаването на цените на потребителите и по специално по отношение на цените на горивата.

Промените са поредните, които служебното правителство прави в управлението на ключова институция. Откакто дойде на власт през август, кабинетът, назначен от Румен Радев, извърши промени в НАП, „Булгаргаз“, Агенция „Митници“, Държавен фонд „Земеделие“ и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG