Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебното правителство пита Конституционния съд за ключово правомощие на главния прокурор


Крум Зарков
Крум Зарков

Служебното правителство ще изпрати до Конституционния съд искане за тълкуване на правомощията на главния прокурор, съобщи в сряда служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Искането се отнася до практиката на ръководителя на държавното обвинение да възлага на прокурорите да извършват проверки във всички сфери на управление и на всички административни нива.

По думите на Зарков искането за тълкуване е илюстирано с примери от практиката, включително разпоредени проверки на притежателите на разрешителните за оръжие, проверки на пътната настилка и сигнализация, проверки за изплатените субсидии на политическите партии. Примерите са взети от официални доклади за дейността на прокуратурата и съобщенията на нейната пресслужба.

“[Това са] все важни въпроси, но за които има ред контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани именно с цитираните дейности”, каза Зарков.

В същото искане кабинетът иска Конституционният съд да обяви за противоконституционна разпоредба в Закона за съдебната власт, свързана с възлаганите от прокуратурата проверки.

Въпросът, който правителството отправя към Конституционния съд, е: “Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор на законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки за спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива.”

“Ние смятаме, че това не е допустимо”, каза Зарков. “Безспорно е, че главният прокурор и прокуратурата са изключително важни държавни институции, но те не може да се опитват да заместват държавата и всичките ѝ органи. Не и ако се опитваме да живеем в демократична държава”, каза министърът на правосъдието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG