Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран трябва "да се справи решително" с масовите протести, каза президентът Раиси


Протест в центъра на Техеран, 23 септември, осми поред след смъртта на 22-годишната Амини
Протест в центъра на Техеран, 23 септември, осми поред след смъртта на 22-годишната Амини

Президентът на Иран Ебрахим Раиси каза, че Иран трябва „да се справи решително с онези, които се противопоставят на сигурността и спокойствието на страната“. Това съобщиха в събота държавни медии.

Причината за съобщението са протестите срещу режима в Иран, които се водят в страната и по света вече над седмица след смъртта на млада жена, арестувана от религиозната полиция за неправилно носене на задължителна кърпа или хиджаб.

Според властите броят на хората, убити в по време на протестите, се е увеличил повече от два пъти, като е достигнал 35 души.

„Броят на хората, които загинаха при неотдавнашните безредици в страната, нарасна до 35 души“, съобщи новинарската агенция Borna, която е свързана с иранското министерство на спорта, цитирайки държавната телевизия.

Официалният брой на жертвите преди това беше 17, включително петима членове на силите за сигурност. Коментарите на Раиси бяха направени в съболезнователно телефонно обаждане до семейството на агент по сигурността, намушкан до смърт миналата седмица, както се твърди, от протестиращи срещу режима.

По-рано през септември 22-годишната Махса Амини е задържана от града, иранската религиозна полиция, която следи за спазването на строгите правила на обличане за жените, и е заведена в център, в който да бъде „образована“ по темата. Малко след това тя се оказва в кома и три дни по-късно умира.

Яростни демонстранти излязоха по улиците на големи градове в Иран, включително Техеран, в продължение на осем поредни нощи след смъртта на Амини. През последните дни има протестни шествия в Германия, Гърция, Италия, Испания, Ливан, Турция, Канада и САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG