Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нека пее в Москва". Роджър Уотърс отменя концерти в Полша след изказвания за войната в Украйна


Членът на групата Пинк Флойд Роджър Уотърс по време на пресконференция в Рим, 2018 г.
Членът на групата Пинк Флойд Роджър Уотърс по време на пресконференция в Рим, 2018 г.

Съоснователят на Пинк Флойд Роджър Уотърс отмени планираните концерти в Полша на фона на недоволство от позицията му относно непредизвиканата война на Русия срещу Украйна. Това съобщиха полските медии в събота.

Служител от залата Таурон Арена Краков, където Уотърс се е очаквало да изнесе два концерта през април, каза, че те няма да се състоят.

„Мениджърът на Роджър Уотърс реши да се оттегли... без да посочи причина“, каза Лукаш Питко от Таурон Арена на 24 септември в коментари, предадени от полски медии.

Уебсайтът за концертното турне на Уотърс This Is Not a Drill не изброява концертите в Краков, планирани преди това за 21 и 22 април.

Очаква се общинските съветници в Краков да гласуват следващата седмица предложение Уотърс да бъде обявен за персона нон грата, изразявайки "възмущение" от позицията на музиканта относно войната в Украйна.

Да позволим „Роджър Уотърс, открит поддръжник на [руския президент Владимир] Путин, да свири в Краков... би било срамно за нашия град“, каза градският съветник Лукаш Вантух миналата седмица в социалните мрежи. "Нека пее в Москва".

Уотърс написа отворено писмо до първата дама на Украйна Олена Зеленска по-рано този месец, в което обвини „крайните националисти“ в Украйна, че „поставиха страната ви по пътя към тази катастрофална война“.

Уотърс също критикува НАТО, обвинявайки организацията, че провокира Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG