Връзки за достъпност

Извънредни новини

"A сега едно признание". Пригожин потвърди, че е основател на "Вагнер"


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Руският олигарх Евгений Пригожин, приближен до президента на Русия Владимир Путин, за пръв път потвърди, че е основател на частната военна група "Вагнер", която в момента воюва на територията на Украйна.

Пригожин направи видеоизявление в понеделник, в което призна, че наемници от "Вагнер" са били изпращани в различни части на света, сред които в Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали. То беше разпространено от компанията му "Конкорд", откъдето потвърдиха автентичността на изявлението пред Ройтерс.

По думите на бизнесмена, известен като "готвача на Путин", тъй като кетъринговата му фирма за известно време е била сред доставчиците на Кремъл, той е основал групата на 1 май 2014 г., за да изпрати войци в източния украински регион Донбас. Това става малко след анексирането на Крим от Русия и започването на военния конфликт в Източна Украйна.

"A сега едно признание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, бедни африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата родина", казва още Пригожин във видеото, публикувано в социалните мрежи.

Руският олигарх е сред санкционираните от САЩ и Европейския съюз заради ролята му във "Вагнер". Западът го обвинява още за финансиране на т.нар. "ферма за тролове". Това е руската "Агенция за интернет изследвания", която според Вашингтон е отговорна за намеса в президентските избори в страната през 2016 г.

В миналото Пригожин е водил дела срещу медии, разкрили връзките му с "Вагнер", сред които разследващия сайт "Белингкат", руския новинарски сайт "Медуза" и вече затворената радиостанция "Ехото на Москва", припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG