Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експлозии са регистрирани в района на течовете от газопровода "Северен поток"


Течът на природен газ от "Северен поток" в датски води.
Течът на природен газ от "Северен поток" в датски води.

Датски и шведски сеизмолози са регистрирали в понеделник мощни експлозии в районите на течовете от газопровода "Северен поток" в Балтийско море, съобщи във вторник шведският Национален сеизмологичен център към университета в Успала.

"Няма съмнение, че това бяха експлозии", каза пред Шведската обществена телевизия сеизмологът от центъра Бьорн Лунд, цитиран от Ройтерс.

Часове по-рано стана ясно, че двата руски газопровода "Северен поток" едновременно са аварирали заради проблеми с налягането. В понеделник вечерта датските власти съобщиха за теч на газ от новата тръба, която така и не беше въведена в експлоатация заради руската инвазия в Украйна, но обемът ѝ е запълнен. Заради теча Дания въведе забранителни зони за преминаване на кораби около остров Борнхолм.

Впоследствие се разбра, че значително е спаднало налягането и в двете тръби на "Северен поток 1", по който от лятото не тече руски газ към Германия.

Кремъл е "изключително обезпокоен"

По-късно във вторник Кремъл обяви, че е "изключително обезпокоен" от течовете, открити по газопроводите "Северен поток 1 и 2". Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков заяви, че никаква хипотеза не трябва да бъде изключена, включително тази за саботаж, предаде Франс прес.

"Изключително сме обезпокоени от тази новина. Наистина говорим за повреда на газопровода поради неустановени причини в изключителната икономическа зона на Дания", каза Песков пред журналисти и нарече наличната информация "много тревожна".

"Планирана терористична атака на Русия"

Според съветника на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк течовете от "Северен поток" в Балтийско море са "планирана терористична атака на Русия и акт на агресия срещу Европейския съюз".

Той твърди, че Русия "иска да дестабилизира икономиката на Европа и да всее паника преди началото на зимата", на базата на страховете, че през следващите месеци на континента може да има безпрецедентна криза.

"Най-добрият отговор срещу един тиранин […] са танкове за Украйна", написа още Подоляк в Туитър, цитиран от Франс прес.

Необяснимите течове на този етап са регистрирани от датски и шведски власти от газопроводите "Северен поток 1", спрян от началото на септември, и "Северен поток 2", който така и не заработи, защото не получи оторизация след началото на руската инвазия в Украйна. Въпреки че и двата газопровода не работят, тръбите са пълни с природен газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG